A3 Haber

Mahkeme, duruşmayı Berkin Elvan’ın ölüm tarihine erteledi; itirazlar üzerine bir hafta ileriye alındı

Mahkeme, duruşmayı Berkin Elvan’ın ölüm tarihine erteledi; itirazlar üzerine bir hafta ileriye alındı

Mahkeme, duruşmayı Berkin Elvan’ın ölüm tarihine erteledi; itirazlar üzerine bir hafta ileriye alındı
Şubat 05
15:16 2020

Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı’nda ekmek almaya giderken polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan’ın ölümüne ilişkin açılan davanın 16. duruşması İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Mahkeme, duruşmayı Berkin Elvan’ın ölüm yıl dönümümü olan 11 Mart’a erteledi. İtirazlar üzerine tarih 18 Mart olarak değiştirildi.

A3 Haber Merkezi- 15. duruşmadan önce dosyaya giren sanık Fatih Dalgalı’nın kusurunun belirlenmesi için hazırlanan bilirkişi raporunda da Zet silahını ateşleyen sanık polisin, biber gazı kullanmada “bilinçli olduğu” sonucuna varılmıştı.

Çağlayan’da duruşmayı izlemek için milletvekilleri Zeynel Özen, Dilşat Canbaz, Turgut Öker, Cumartesi Anneleri, Gezi Direnişinde öldürülen Ali İsmail Korkmaz’ın annesi Emel Kokmaz ile Ethem Sarısülük’ün annesi Safiye Sarısülük, Barış Akademisyenleri ve çok sayıda kitle örgütü temsilcisi adliyeye geldi. Duruşma salonunun küçük olması sebebiyle bazı izleyiciler dışarıda kaldı.

“Beğenmeyen üst mahkemeye başvurabilir”

Mahkeme Başkanı, dosyanın yüzde 80-90 oranında bittiğinin ve bir an önce davayı bitirmek istediklerini belirterek, “Biz dosyaya bütün belgeleri delilleri almaya çalıştık. Bizim vereceğimiz karar nihai bir karar değil, beğenmeyen üst mahkemeye başvurabilir” dedi.

Avukat Çiğdem Akbulut, son gelen bilirkişi raporunun dikkate alınmamasını talep ederek, “İlk gelen raporda bölgede çatışma yaşanmadığı belirtiliyordu, polisin sektirmesi gerekirken sanık Fatih Dalgalı kafasını hafif eğerek hedef aldı. Bütün bunlar varken son rapor neredeyse Berkin’i asli kusurlu göstermeye çalıştı” diye konuştu.

“İçişleri Bakanlığı’nın müdahalesiyle delil karartıldı”

Avukat Can Atalay, dosyanın aslında tamamlandığını ve bu sebeple dosyaya yeni rapor alınmaması gerektiğini vurgulayarak, “İçişleri Bakanlığı müdahale ediyor. Son gelen raporun bir önemi yok ancak dosyadaki delilleri karartmaya çalışıyor. Savcı esas hakkındaki mütalaasından önce bizim esas hakkındaki beyanlarımızı dinlesin. Esas hakkındaki savunmamızdan önce de ek süre talep ediyoruz” dedi.

Atalay sözlerini şu şekilde tamamladı: “Siz keşiften ayrıldıktan sonra polisle jandarma arasında ciddi bir gerilim oluştu. Polis etrafımızı çembere aldı. Jandarmanın polise ‘olur mu öyle bir şey’ dediğini duyduk. Bu tartışmadan sonra jandarma hızlıca keşif yerinden ayrıldı. Dosyadaki görüntülerde çok açık. Gösterilerin barışcıl olmadığı nereden biliniyor. Bununla ilgili bir dava var mı? Bilirkişiler hangi hadle barışçıl gösteri olmadığını söylüyor? Bunun kabul edilebilir bir tarafı yoktur. Olayda bizce kast vardır. Berkin yaralandıktan sonra ona müdahale etmek isteyen insanlar gaza boğulmuştur. Soruyoruz Fatih Dalgalı, Berkin’i vurduktan sonra kaç tane daha gaz fişeği atmıştır? Sanık polis Fatih Dalgalı ateş ederken sonuçlarını öngörmekte ve buna göre ateş etmektedir. O anda bir gösteri yok. O gösterinin barışçıl olup olmadığına ilişkin bir dava yok. Buna rağmen bu bilirkişiler utanmazca bir çocuğu tali kusurlu saymıştır. Okmeydanı’nda yaşıyor olması, Diyarbakır’da yaşıyor olması, Ramallah’ta yaşıyor olması, Hatay’da yaşıyor olması o çocuğun suçu değildir. Ancak raporda o çocuğun Okmeydanı’nda yaşadığı için suçlu göstermeye çalışılması onların ayıbıdır. Bu rezilliği düzeltin!

“Katilleri karşımıza mağdur diye çıkaracaklar”

Mahkeme, duruşmayı Berkin Elvan’ın ölüm tarihi olan 11 Mart’a erteledi. Avukatlar ve Elvan ailesinin itirazlarının ardından tarih 18 Mart olarak değiştirildi.

Duruşma çıkısı konuşan Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan şöyle konuştu; “Şu anda raporda olduğu gibi çocuğumu suçluyorlar. 14 yaşındaki bir çocuk kendini koruyabilir mi? Biz anneler hep buradayız. Ethem’inkine nasıl ceza vermediklerini çok iyi biliyoruz. Ali İsmail’inkini şu anda mağdur diye karşımıza çıkardılar. Yarın öbür gün bu katilleri de karşımız aynı şekilde çıkartacaklar. Ama biz yine burada üstüne basa basa söylüyoruz; bunlar mağdur değiller. Biz anneler olarak bunların mağduriyetlerini gidermeye hazırız ama bize çocuklarımızı versinler. Bize çocuklarımızı getirsinler.

Ardından Berkin Elvan’ın babası Sami Elvan söz aldı. Sami Elvan, duruşmaya katılan herkese teşekkür ederek başladığı sözlerini şöyle sürdürdü: “Acımız çok derin, biz acımıza rağmen bağrımıza taş basıp hukuksal anlamda mücadelemizi yürütüyoruz. Sizin desteğiniz çok önemli, 18 Mart’taki duruşmada da sizin desteğiniz çok önemli, kitlesel bir katılım olmasını bekliyoruz. Çünkü bu dava sadece bizi ilgilendirmiyor, katil zanlısının ceza alması demek bizim diğer çocuklarımızı kurtarmamız demek. Diğer çocuklarımızın geleceği için katillerin hesap vermesi gerekir. Bütün sorumluların hesap vermesi gerekir. Bu nedenle bu dava bütün Türkiye toplumunun davasıdır.

Jandarma Berkin Elvan’ı tali kusurlu bulmuştu

24 Ocak’ta dava dosyasına giren Jandarma bilirkişi raporunda Berkin Elvan’ın ‘yasadışı eylemlerde bulunan gösterici grubun olduğu alanda bulunarak kendi güvenliği ile ilgili gerekli özeni göstermediği için’ tali kusurlu olduğu öne sürülmüştü. Raporda sanık Fatih Dalgalı’nın olayın meydana gelmesinde hangi irade ile hareket ettiğine ilişkin herhangi bir bilgi ve beyanının olmadığı aktarıldı. Ancak ortaya çıkan sonuç itibariyle asli kusurlu olduğu iddia edilmişti.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER