A3 Haber

CHP’li başkanlardan Adana zirvesi: ‘Siyasi ayrımcılık yapılmasın’ çağrısı

CHP’li başkanlardan Adana zirvesi: ‘Siyasi ayrımcılık yapılmasın’ çağrısı

CHP’li başkanlardan Adana zirvesi: ‘Siyasi ayrımcılık yapılmasın’ çağrısı
Şubat 07
18:22 2020

CHP’li 11 Büyükşehir belediye Başkanlarının toplantısından sonra yayınlanan sonuç bildirgesinde, iktidara ve bürokrasiye ‘siyasi ayrımcılık yapılmasın’ çağrısında bulunuldu.

CHP’li 11 büyükşehir belediye başkanı, sorunları aşma, çözüm yolları üretme ve geliştirme amacıyla Adana’da bir araya geldi. Adana Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın ev sahipliğinin gerçekleşen toplantının ardından yayınlanan sonuç bildirgesinde, iktidara ve bürokrasiye “siyasi ayrımcılık yapılmaması”, Cumhurbaşkanı’na da yerel yönetim yasası konusunda, “kurulan komisyonla birlikte çalışma yapma sözünün tutulması” çağrısında bulunuldu.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Albayrak, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer katıldı.

Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın açış konuşmasından sonra ilk sunumu İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Bilgi Teknolojileri Danışmanı Melih Gecek yaptı. Gecek, İstanbul buluşmasında yapılan Akıllı Kentler Bilişim Çalıştayı’nın sonuçlarını paylaştı.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Dijital İletişim Koordinatörü Ulaş Yılmaz da Sosyal Medya Çalıştayı’nın sonuçlarını aktardı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı Ertuğrul Tugay ise İzmir Tarım Çalıştayı Sonuç Bildirgesi’nin içeriğini paylaştı.

Emekli Büyükelçi CHP Dış Politikalar Danışma Kurulu Üyesi Osman Korutürk de toplantıda Ortadoğu’daki gelişmeler ve bölge kentlerine etkilerini anlattı.

İklim Değişikliği başlığıyla Prof. Dr. Ali Kocabaş da “Sürdürülebilir Kalkınma Değil, Sürdürülebilir Bir Gelecek ve Yaşam” vurgusu yaptı.

Toplantının öğleden sonra gerçekleştirilen bölümünde, CHP’li 11 Belediye Başkanı genel değerlendirme yaptı ve çeşitli konularda ortak kararlar aldı.

“Ayrımcılık yapılmasın”

Adana Büyükşehir Belediye Başkan Zeydan Karalar alınan kararları altı madde halinde şöyle açıkladı:

  • 11 Büyükşehir Belediye Başkanları Adana toplantısında, yaşanacak olası tüm afet çalışmaları ile 11 Büyükşehir Belediyesi adına nisan ayı toplantısına ev sahipliği yapacak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanımız tarafından gerçekleştirilecek birlikteliğe kadar, başta deprem olmak üzere, raporlar sunularak iş birliği yapılması konusunda karar birliğine varıldı.
  • *Göç ve sığınmacı konusunda ülkemizde mevcut durum, bütün yerel yönetimleri gündelik hayatta ciddi sıkıntılara sokmaktadır. Bu konunun ayrıntılarıyla araştırılması için görüş birliğine varıldı. Şu anda bile Türkiye’yi tehdit eden yeni göç dalgaları ve yeni sığınmacı girişlerinin gündemde olması sebebiyle alınması gereken tedbirler yerel yönetimlerin güçlendirilmesi hususunda çalışmalar yapmak üzere, nisan ayına kadar rapor oluşturulması konusunda, bu konudaki deneyimleri nedeniyle Hatay Büyükşehir Belediye Başkanımız görevlendirilmiştir. Onun liderliğinde hazırlanacak çalışma, nisan ayında kamuoyu ile paylaşılacak. Göç konusunda Ankara’nın da bu koşulları göz önüne alarak kalıcı bir göç politikası oluşturarak, tüm yerel yönetimleri de sürecin içine alarak çözüm oluşturması gerekmektedir.
  • CHP’li Büyükşehir Belediyelerinde yapılan ve yapılacak olan yatırımlarda bazen devletimizin kurumlarınca onay verilmesi konularıyla ilgili çifte standart yaşanmaktadır. Halkımıza hizmet etmek istiyoruz. Başta ulaşım olmak üzere, metro hatları, ulaşım gibi konularda gerekli izin konusunda ve ilgili süreçlerde taleplerimiz karşılıksız kalıyor. 40 milyon insanın yaşadığı kentlerimizdeki bu tür süreçlerin yatırım planına alınması, hazine garantisi verilmesi gibi konularda ve işlemlerde her belediyeye eşit davranılması, siyasi ayrımcılık yapılmaması konusunda ve karar verme aşamalarında hükümet yetkililerine ve ilgili bürokratlara hassas olmaları uyarısını yapıyoruz.
  • Başta raylı sistemler ve ulaşım olmak üzere birçok konuda kredi bulma, iş birliği yapma ve teknik konularda ortak çalışmalar gerçekleştirme konularında da birlikte hareket etme kararı aldık.
  • Tarım, kooperatiflerle iş birliği konularında; Tarım Masamızın yaptığı hazırlıkları değerlendirdik. Üreticiden tüketiciye en uygun ürünlerin ulaşması, işletmelerin kurulması konularında karar birliğine vardık. Başta 11 Büyükşehir Belediyesi olmak üzere Türkiye’deki tüm üretici kooperatiflerimizle iş birliği yapma konusunda kararlı olduğumuzu kamuoyu ile paylaşırız.
  • 5393 Sayılı Belediye Kanunu’nda yapılması düşünülen bir kısım değişiklik taslağı ile ilgili sağda solda ve sosyal medya üzerinde dağıtılan bir taslak görmekteyiz. 11 Eylül 2019’da, 30 Büyükşehir Belediyesi ile Cumhurbaşkanı nezdinde katıldığımız toplantıda aramızdan seçilen 3 belediye başkanının içinde olduğu bir komisyon ile bu taslağın hazırlanacağı düşünülürken, 5 ay sonra, halkın oylarıyla seçilmiş ve ülkemizin yüzde 50’ye yakın nüfusunun yaşadığı şehirlerin 11 Büyükşehir Belediye Başkanı olarak; Sayın Cumhurbaşkanının kurulan komisyonla birlikte çalışma yapma sözünün tutulmasını temenni ediyoruz.
  • Alınacak tüm kararların; atanmışların dayatmasıyla değil, 80 milyon vatandaşımızın temsiliyle, yerel yönetimler anlayışına uygun olarak gerçekleşmesini demokrasinin gereği olarak görüyoruz. En yakın zamanda komisyonun çalışmalara başlayarak sağlıklı bir kanun taslağının hazırlıklarının başlatılmasını talep ediyoruz. 

Başkanlardan depremle mücadelede ortak karar: Fayların üzerinde inşaat yapılmayacak

Adana’da ‘Büyükşehir Belediye Başkanları Buluşması’nda bir araya gelen CHP’li 11 Büyükşehir Belediye Başkanı, düzenlenen çalıştayın ardından gazetecilerle bir araya gelip, değerlendirme toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar, olası afetlerde alınacak tedbirler ve hızlı müdahale konularında Nisan ayında toplantı düzenleyeceklerini ve sonuç bildirgesini paylaşacaklarını söyledi.

Karalar, 11 büyükşehir belediyesi olarak fayların üzerinde inşaat yapılmaması, kaçak ve ruhsata uygun olmayan yapılarla daha ciddi mücadeleyle ilgili kararların alınacağını kaydetti.

“Ulaşım konusunda ortak hareket edeceğiz”

Türkiye’nin ciddi bir göç sorunu yaşadığını ve olası bir göç dalgasında sığınmacılar konusunda alınması gereken tedbirlerin oluşturulması için rapor hazırlama görevinin Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne verildiğini belirten Karalar, şu ifadeleri kullandı;

  • Göç konusunda kalıcı ve etkili bir göç politikası oluşturulmasını öneriyoruz. Bu konuda önümüzdeki Nisan ayında yapacağımız çalışmaların detaylarını paylaşacağız.
  • Büyükşehir belediyeleri olarak yapılan ve yapılacak yatırımlarda başta raylı sistemler olmak üzere ulaşım konusunda ortak hareket etme kararı aldık.

“Tedbirler almamız gerekiyor”

2020 yılının Türkiye’nin farklı yerlerinden gelen doğal afet haberleriyle başladığına işaret eden Başkan Seçer ise şöyle konuştu;

  • Bunlar hayatın içinde olabilecek gelişmeler ama özellikle afetlerle ilgili tedbirler almamız gerekiyor. Bunlar daha çok idarenin, merkezi yönetimdir, belediyelerdir, bu konudaki önleyici tedbirleriyle ilgili bir durum.
  • Deprem konusunda çağın gerektirdiği teknik önlemleri alırsanız, ona göre bir imar planı yaparsanız, yapılaşmaya giderseniz, kentleşeceğiniz yerleri iyi belirlerseniz, bir deprem haritanız varsa ve bunun üzerinde bilimsel çalışırsanız bu tür afetlerde can ve mal kaybını minimuma indirirsiniz.
  • Bunlar önemli. Diğer afetler için de bunlar geçerli. Biz de yeni seçilmiş belediye başkanları olarak her konuyu değerlendirdiğimiz gibi bu konuyu da değerlendiriyoruz. 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER