A3 Haber

‘Uzun vadeli sermaye Türkiye’yi terk ediyor, artık yabancı yatırımcının gözde ülkelerinden biri değiliz’

‘Uzun vadeli sermaye Türkiye’yi terk ediyor, artık yabancı yatırımcının gözde ülkelerinden biri değiliz’

‘Uzun vadeli sermaye Türkiye’yi terk ediyor, artık yabancı yatırımcının gözde ülkelerinden biri değiliz’
Şubat 07
11:25 2020

Barış Soydan, HSBC ve UniCredit’in Türkiye’den çıkışını değerlendirerek, “Türkiye artık yabancı yatırımcının gözde ülkelerinden biri değil. UniCredit’in çıkışı bunun en somut işareti” dedi.

HSBC ve Unicredit’in Türkiye’den ayrılma kararlarına ilişkin yazan Barış Soydan, yabancı sermayenin Türkiye’de mutlu olmadığını ifade etti.

T24’e yazan Soydan, “Türkiye’nin kendi kaynakları, yani tasarrufları yüksek oranlı büyümeyi fonlamaya yetmiyor. UniCredit, HSBC ve diğerlerinin gidişi, VW’nin Türkiye’ye yatırımdan vazgeçmesi, düşük oranlı büyüme ve yüksek işsizliğin habercisi” dedi.

“Türkiye’de neden mutsuzlar?”

Soydan’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:

“TL, 2018 ve 2019 yıllarında dolar karşısında yüzde 36 değer yitirdi. O yıl UniCredit, Yapı Kredi için 846 milyon Euro zarar yazmak zorunda kaldı.

Ankara krizi atlatabilmek için para piyasalarını emir-komuta ile yönetmeye yolunu seçti. İddialara göre gün geçmiyordu ki, bankalara hangi genel müdür yardımcısının işten çıkarılacağını, Hazine ihalesine kaçtan teklif verileceğini bildiren bir telefon gelmesin…

Bardağı taşıran damla, Türk bankalarının (Ankara’nın talimatıyla) Londra’daki Swap piyasasına TL vermeyi kesmesi oldu. İktidar yerel seçimler öncesinde TL’nin değerinin düşmesini istemiyordu. Yabancı yatırımcı bu operasyonda çok para kaybetti.

Kısa vadeli sermaye, namı diğer sıcak para Türkiye’yi terk etmeye başladı. 2018 başında Hazine tahvillerinin yüzde 17’si yabancı yatırımcının elindeyken bu oran bugün yüzde 8.3’e indi.

İktidar “Bana ne, sıcak paraya ihtiyacım yok” modundaydı. Oysa, kısa vadeli sermayenin çıkışı, uzun vadeli sermayenin kaçışının ön habercisiydi.

HSBC, UniCredit… Uzun vadeli sermaye de Türkiye’yi terk ediyor.

UniCredit, Koç Holding’le eşit paya sahip olduğu Yapı Kredi’deki hisselerini önce yüzde 31.9’a, ardından dünkü açıklamayla yüzde 20’ye indirdi. Yani özetle Koç’a sattı.

Satışa konu olan son parti yüzde 12’lik hisse, çarşamba günkü kapanışa göre 460 milyon Euro (506 milyon dolar) değerinde.

Türkiye artık yabancı yatırımcının gözde ülkelerinden biri değil. UniCredit’in çıkışı bunun en somut işareti.

Bu iyi haber değil.

Türkiye’nin kendi kaynakları, yani tasarrufları yüksek oranlı büyümeyi fonlamaya yetmiyor. UniCredit, HSBC ve diğerlerinin gidişi, VW’nin Türkiye’ye yatırımdan vazgeçmesi, düşük oranlı büyüme ve yüksek işsizliğin habercisi…”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER