A3 Haber

Cumartesi Anneleri 776’ncı kez toplandı: 36 yıl önce kaybedilen Maksut Tepeli için adalet istediler

Cumartesi Anneleri 776’ncı kez toplandı: 36 yıl önce kaybedilen Maksut Tepeli için adalet istediler

Cumartesi Anneleri 776’ncı kez toplandı: 36 yıl önce kaybedilen Maksut Tepeli için adalet istediler
Şubat 08
14:27 2020

Cumartesi Anneleri, 776’ncı hafta buluşmasını İHD İstanbul Şubesinin bulunduğu sokakta gerçekleştirdi. Buluşmada 36 yıl önce kaybolan ve kimliği meçhul kişi olarak gömüldüğü ortaya çıkan Maksut Tepeli için adalet istendi. Maksut Tepeli’nin eşi Şehriban Tepeli’nin mektubuna da yer verildi.

İçişleri Bakanlığı ve Beyoğlu Kaymakamlığı tarafından Galatasaray Meydanı’ndaki oturma eylemleri yasaklanan Cumartesi Anneleri, 776’ncı hafta buluşmasını İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesinin bulunduğu sokakta gerçekleştirdi.

Bu haftaki buluşmada, Gayrette Siyasi Şube’de gözaltı sırasında kaybedilen Maksut Tepeli için adalet istendi.

1995 yılında kaybedilen Fehmi Tosun’un kızı Besna Tosun, bu haftaki açıklamayı okudu.

Tosun, “Gayrette Siyasi Şube’de kaybedilen Maksut Tepeli için adalet istemekten vazgeçmeyeceğiz. Gözaltında kaybetme, antidemokratik devletlerin hak ve özgürlük talep edenleri bastırma ve sindirme amacıyla uyguladığı bir şiddet yöntemidir. Oysa yaşam hakkı, bütün hukuk sistemlerinin koruduğu ve korumak zorunda olduğu bir değerdir. Devletin en önemli fonksiyonu, bireyi ve haklarını kimden gelirse gelsin bütün saldırılardan korumak ve mümkün olmadığı takdirde saldırıda bulunanları cezalandırmaktır. Bu insanlık dışı suçun fail ve sorumlularının suçlanmasına, yargılanarak hakkaniyete uygun bir şekilde cezalandırılmalarına olanak yaratan devletler, hiç şüphe yok ki anti-demokratiktir. 776 haftadır ısrarla söylüyoruz. İnsan haklarının etkili bir şekilde korunduğu bir sistem oluşturulmadan, yurttaş olarak yaptığımız hukuki girişimlerin adalet temelinde sonuçlandırılması sağlanmadan, bu topraklar demokrasiden ve insan haklarından hep uzak olacaktır. O yüzden kayıp dosyalarındaki cezasızlık yalnız bizim değil, tüm yurttaşların sorunudur. Türkiye’nin sorunudur. 776. haftamızda gözaltında kaybedilmesinin üzerinden 36 yıl geçen Maksut Tepeli’nin mezar yeri açıklansın” dedi.

İHD İstanbul Şubesi Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon Üyesi Sebla Arcan, Maksut Tepeli’nin eşi Şehriban Tepeli’nin mektubunu okudu.

Arcan, şu ifadeleri paylaştı: “Sağlık sorunlarından dolayı bugün aranızda değilim. Aklım sizlerle birlikte ama yüreğim her hafta olduğu gibi mezar yeri bellediğim Galatasaray’da. İstanbul’a geldiğiniz zaman ailemizin diğer fertleri, yakınlarımızın mezarına giderken ben elimde karanfilimle Galatasaray’da alıyordum soluğu. 36 yıl önce Maksut’u biz almadık dediler. Tanıkların ısrarı sonucu, Maksut’un yaralı halde gözaltına alındığı ve işkenceden geçirildiği ortaya çıktı. Gerçeklerin er geç açığa çıkmak gibi bir huyu olduğunu söyler herkes. Israrlarımız sonucunda Maksut’un 31 yıl sonra Helvacıdede mezarlığına kimliği meçhul kişi olarak gömüldüğü de açığa çıktı. Biz gerçekleri biliyoruz. Mahkemeler de biliyor. Adli makamların gereğini yapmasını arz ederiz.” (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER