A3 Haber

Her gün 120 milyon ekmek üretiliyor, yüzde 10’u çöpe gidiyor

Her gün 120 milyon ekmek üretiliyor, yüzde 10’u çöpe gidiyor

Her gün 120 milyon ekmek üretiliyor, yüzde 10’u çöpe gidiyor
Şubat 08
11:32 2020

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, günde 120 milyon adet ekmek üretildiğini ve yüzde 10’unun israf edildiğini söyledi. Kavuncu, “Her yıl bu israftan dolayı 1,5 milyar dolar çöpe gidiyor. Bu parayla 500 okul ve 250 devlet hastanesi yapılabilir” dedi.

Türkiye Ekmek Üreticileri Federasyonu Genel Başkanı Murat Kavuncu, ekmek israfı ve merdiven altı üretim yapan ekmek fırınlarına yönelik açıklamalar yaptı.

Günde 120 milyon adet ekmek üretildiğini belirten Kavuncu, “Yüzde 10’u yani 12 milyonu israf ediliyor. Her yıl bu israftan dolayı 1,5 milyar dolar çöpe gidiyor. Bu parayla 250 tane devlet hastanesi, 500 tane orta ve ilköğretim okulu, 500 kilometre 5 şeritli otoyol yapılabilir. 160 ile 500 bin kişinin 5, 8 aylık ve 1 yıllık sosyal güvenlik primleri yatırılabilir” diye konuştu.

“6 binin üzerinde ruhsatsız fırın var”

İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir, Bursa ve diğer büyükşehirlerde 6 binin üzerinde ruhsatsız çalışan fırın olduğunu aktaran Murat Kavuncu, “2016 yılında çıkarılan iş yeri açma ruhsatı yönetmeliğinin değiştirilmesi gerekiyor. Merdiven altı çalışan bu fırınların denetimlerinin artırılması lazım” şeklinde kunuştu.

“3 ekmek tüketiyorsanız, 5 ekmek almayın”

İnsanlara tüketeceği kadar ekmek alması önerisinde bulunan Kavuncu, “3 ekmek tüketirken 5 ekmek almak yanlış. Sonra ekmek bayatladı diye tüketmiyorsun, çöpe atıyorsun. Yemek şirketleri, sivil toplum kuruluşlarıyla ekmek israfına yönelik daha etkili kampanyalar hayata geçirmeliyiz” dedi.

Fırınlara yazılım geliyor

Ekmek fırınlarına yönelik yeni bir milli yazılım üzerinde çalıştıklarını duyuran Kavuncu şunları söyledi:“Ticaret Bakanlığı, e-faturayı zorunlu tuttuktan sonra Türkiye’de ne kadar ekmek üreten fırın varsa 1 yıl içinde bu yazılıma geçecek. Seminerler düzenleyerek yeni sistemi fırıncılara anlatıyoruz. Böylece üretilen ekmeğin miktarını, kurum ve kuruluşlarda ne kadarının tüketildiğini göreceğiz. Yazılımla ekmek israfını azaltmayı ve kayıt dışı fırınların önüne geçmeyi hedefliyoruz”

“Merdiven altı fırınlar hijyenik değil”

Suriyelilerin Türkiye genelinde 2 binin üzerinde fırın açtığını aktaran Kavuncu, “Gaziantep, Kahramanmaraş, Adana, Mersin, Konya, İstanbul, Ankara, Bursa ve İzmir’de bu fırınlar faaliyet gösteriyor. Bütün fırınlar ruhsatsız, oturum izinleri var diye organize sanayi bölgelerinde şirket kurmuşlar, Suriye ekmeği üretiyorlar. Bu ekmeğin ilgili hiçbir devlet kurumunda yasal altyapısı yok. Bir firma hariç, bu fırınlarda üretilen ekmekler hijyenik değil, içler acısı durumdalar” şeklinde konuştu. (DHA)

 

 

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER