A3 Haber

BDDK, swap limitlerini yüzde 10’a çekti

BDDK, swap limitlerini yüzde 10’a çekti

BDDK, swap limitlerini yüzde 10’a çekti
Şubat 09
20:55 2020

BDDK tarafından daha önce 2018 yılı Ağustos devreye alınan ve türev (ileri tarihli) işlemlerle genişletilen özkaynakların yüzde 25’i kadar vadede TL alım işlemlerindeki sınırlama yüzde 10’a çekildi.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) swap oranı ile ilgili açıklama yaptı. BDDK’dan yapılan açıklamada, yüzde 25 sınırlamasının Ağustos 2018’den bu yana yürürlükte olduğu hatırlatılırken, “Bilindiği üzere, konsolidasyona tabi yurtdışındaki kredi kuruluşu ve finansal kuruluş niteliğini haiz ortaklıklarıyla gerçekleştirdiği işlemler hariç, bankaların yurtdışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %25’i ile sınırlandırılması kararı, Ağustos 2018’den bu yana yürürlüktedir” ifadelerine yer verildi.

BDDK’dan yapılan açıklama şu şekilde:

Yapılan değerlendirme sonucunda, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun 08/02/2020 tarihli ve 8860 Sayılı Kararı ile söz konusu sınırlamanın %10 olarak uygulanmasına karar verilmiştir.

Söz konusu oranın günlük olarak solo ve konsolide bazda hesaplanması uygulamalarına devam edilecek, mevcut aşımlar giderilinceye kadar yeni bir işlem yapılamayacak ve bu mahiyetteki vadesi gelen işlemler yenilenemeyecektir.

Swap nedir?

Swap İngilizce’de kelime anlamı olarak “değiş, tokuş, takas” anlamına geliyor. Finans piyasalarında ise; iki tarafın belirli bir zaman dilimi içinde bir varlık ya da yükümlülüğe bağlı olarak farklı faiz ödemelerini veya döviz cinsini karşılıklı olarak değiştirdikleri bir takas sözleşmesini ifade etmekte.

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER