A3 Haber

Çin’in İstanbul Başkonsolosu’ndan ‘koronavirüs’ açıklaması

Çin’in İstanbul Başkonsolosu’ndan ‘koronavirüs’ açıklaması

Çin’in İstanbul Başkonsolosu’ndan ‘koronavirüs’ açıklaması
Şubat 09
15:33 2020

Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, İstanbullulara yazdığı mektupta koronavirüsünün gen dizisini tespit ettiklerini belirtirken, kaynağının pazarda yasadışı yollarla satılan yabani hayvan olabileceğini belirtti. Başkonsolos mektubunda, ” Fakat henüz kesin olarak hangi yabani hayvan olduğu tespit edilmedi.” ifadelerine yer verdi

Çin’in İstanbul Başkonsolosu Cui Wei, koronavirüs salgınıyla ilgili son bilgileri anlattı.Çinli diplomat, “Virüs o kadar korkunç değil, virüsü tespit ettik, hastaları da taburcu etmeye başladık. Asıl dikkat etmemiz gereken, panik ve rivayetler virüsten daha korkunç. Herkesin, bu salgına karşı soğukkanlı olmasını ve mantık çerçevesinde bakmasını ve davranmasını rica ediyorum” dedi.

ANKA’nın haberine göre virüsün bir deniz ürünleri pazarında ortaya çıktığını belirten Başkonsolos, “Koronavirüsün gen dizisini araştırmalar sonucu tamamen tespit ettik ve Dünya Sağlık Örgütü’yle paylaştık. Pazarda satılan deniz ürünleriyle alakası olmadığı tespit edilen bu virüsün, pazarda yasadışı yollarla satılan yabani hayvanlarla alakalı olduğu düşünülüyor. Fakat henüz kesin olarak hangi yabani hayvan olduğu tespit edilmedi.” dedi.

“Vaka sayısı 33 bin 791”

Cui Wei, vaka sayısının 33 bin 791 olduğunu belirtirken, “Bizi mutlu eden haberler ise, yeni tespit edilen hasta sayısı ve şüpheli vaka sayısı her geçen gün azalmasıdır. Ayrıca, iyileşip taburcu olanların sayısı da hızla artıyor. Aynı zamanda, kesinleşen vakaların çoğu Hubei Eyaleti’nde, diğer eyaletlerdeki kesinleşen vaka sayısı ve ölü sayısı Hubei’e göre çok daha düşük bir seviyede seyrediyor.” dedi.

Başkonsolos, “Bu virüsün özelliği, yüksek oranda bulaşıcı fakat öldürücü etkisi düşük olmasıdır. Şu an bu virüsün öldürücü etkisi %2,1 oranındadır. Hayatını kaybedenlerin çoğu yaşlı, alt hastalıkları bulunan, hassasiyeti yüksek ve bağışıklığı düşük kişilerdi. Öldürücü etkilere baktığımızda, SARS %10, H1N1 %17,4 ve MERS %34,4 oranında idi.” dedi. Virüsün doğadan kaynaklandığını belirten Çin Başkonsolosu, virüsün henüz küresel salgın formatında olmadığını savunurken, “Sadece birkaç kaynak noktasında yer alıyor, ve grup şeklinde bulaşıyor. Ayrıca gözlendiğine göre bu virüs hiçbir mutasyona da uğramadı” dedi.

“Türkiye’den destek gördüm”

Cui Wei mektubunda, 1999’daki Marmara Depremi’nde Türkiye’ye yaptıkları yardımda görev aldığını anımsatırken, “İki halk dayanışma içinde bu zorluğu birlikte aştı. Bugün de İstanbul’da salgın ile ilgili çalışmalar esnasında, Türkiye’nin büyük desteğini gördüm. İnanıyorum ki, Çin’in tıbbı ve güçlü yöntemlerinin yanında, sizin de desteğiniz ile bu virüsün üstesinden geleceğiz.” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER