A3 Haber

Süleyman Gençel CHP İzmir İl Kongresi’ni yazdı: Listenin şifreleri

Süleyman Gençel CHP İzmir İl Kongresi’ni yazdı: Listenin şifreleri

Süleyman Gençel CHP İzmir İl Kongresi’ni yazdı: Listenin şifreleri
Şubat 09
16:27 2020

1- CHP İzmir İl Başkanı Deniz Yücel’in 253 oy alması meşruiyet konusunu gündeme getirir. Ancak seçim bitmiştir. Bu saatten sonra 3 yılın İzmir il başkanıdır. Ancak bu sonuç onu daha ileride başka mevki ve makamlara taşımaktan uzaktır. Bu oy oranından sonra Kemal Kılıçdaroğlu’nun da Yücel konusuna daha farklı yaklaşacağı kanısındayım.
2- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in çizilmemesi uyarısına karşılık sadece 392 oy alması “uyarı olmasaydı delege bile seçilemezdi” tespitlerini gündeme getirdi. Soyer’in bazı konularda attığı adımların CHP İzmir örgütü tarafında tasvip edilmediği de bu oy ile su yüzüne çıktı.
3- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin siyasi patronu olarak lanse edilen Rıfat Nalbanotoğlu’nun kurultay delegesi seçilememesi örgütün Soyer’e “kendine çek düzen ver. Bu ekiple işler yürümez” mesajı olarak algılandı.
4- Delege listesinde kendisine yer bulan Devrim Barış Çelik’in 1 ay öncesine kadar Rıfat Nalbantoğlu- Murat Bakan – Mustafa Özuslu triyosunun il başkan adayı olduğu biliniyordu. Ancak CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun il başkan adayı olarak Deniz Yücel’i işaret etmesi ile bu üçlü Barış Çelik’i anında yarı yolda bıraktı. Ortada kalan Çelik bu üçlünün en net düşmanlarından biri şu aralar.
5- 15 delegesi bulunan Balçova bu kongrenin kesin galiplerinden birisi. Balçova ilçe başkanı Binnur Akın, Tunç Soyer ile aynı oyu aldı 392. Ve ikinci sıradan listeye yerleşti. Eski Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya 386 oyla listenin dördüncü sırasında. Yine aynı ilçeden Devrim Barış Çelik 271 oyla listede 42. sırada. 15 delegeden 3’ünü Ankara’ya taşımış Balçova.
6- Bu kurultay listesi bir önceki listeye göre hayli farklı. İsimlerin yüzde 85’i değişmiş durumda. Bu da gösteriyor ki Aziz Kocaoğlu-Alaattin Yüksel dönemi kesinlikle kapanmış durumda. Hem de örgüt seviyesinde.
7- Murat Bakan’ın miyadını doldurduğunu söylememe gerek yok sanırım. Son zamanlarda ortalarda bulunmayarak kendisini unutturmaya, İzmir’de yaptığı hataları örtmeye çalışsa da herkes durumun farkında. Bakan’ın yanından kaçan kaçana.
8- Hem izmir il yönetimi hem de kurultay listesinde ciddi etkisi olan tek isim var. Tuncay Özkan. İzmir’in yeni siyasi patronu. Kızabilirsiniz ama 2023’te erken olmayan bir seçim sürecini bile yürütecek isim Tuncay Özkan. Vekillerin cumhurbaşkanının ve belediye başkanları ile meclis üyelerinin belirlenmesinde etkili olacak isim. Aramız pek iyi olmasa da hakkını teslim etmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönemde siyaset yapmak isteyenlerin de dikkat etmeleri gereken biri. Benden söylemesi. Tabii ki eleştirireceksiniz. Ancak bunun sınırlarını fazla zorlamamanızı tavsiye edeceğim.
Şimdi sırada kurultay var. Tek adayla gidileceği adeta net. İstanbul ve Ankara’yı kazanan, bir çok ilde de başarılı olan Kılıçdaroğlu elindeki güç ile çok daha iyi bir PM ve MYK hazırlayacaktır.
Bekleyip izlemekte yarar var.

Not: Rıfat Nalbantoğlu açıklanan 56 kişilik kurultay delege listesinde 55 sırada. Ancak kadın ve gençlik kotası şu sıralar hesaplandığı için muhtemelen Nalbantoğlu liste dışı kalacak. Hatta son beş sıradaki isimler de tehlikede.

About Author

Süleyman Gencel

Süleyman Gencel

Related Articles

TÜM HABERLER