A3 Haber

‘Kadına şiddeti engellemek isterken ölüme yol açan gencin eylemi meşru müdafaa sınırları içinde olabilir’

‘Kadına şiddeti engellemek isterken ölüme yol açan gencin eylemi meşru müdafaa sınırları içinde olabilir’

‘Kadına şiddeti engellemek isterken ölüme yol açan gencin eylemi meşru müdafaa sınırları içinde olabilir’
Şubat 10
13:28 2020

Konya Barosu Başkanı Mustafa Aladağ’a göre, Ayşe D.’ye şiddet uygulayan Özgür Duran’ı engellemek isterken yaşanan arbedede ölümüne neden olan Kadir Şeker’in eylemi meşru müdafaa sınırları içinde olabilir.

Konya’da, 35 yaşındaki Ayşe D.’ye şiddet uygulayan 32 yaşındaki Özgür Duran’ı engellemek isterken çıkan arbedede ölümüne neden olan 20 yaşındaki Kadir Şeker’e, olay yerinde keşif yaptırıldı. Şeker ve Ayşe D. ile tanıkların hazır bulunduğu keşif, üç saat sürdü.

Özgür Duran’ın kasten yaralama, hırsızlık, yağma ve uyuşturucu madde ticareti suçlarından toplam 19 suç kaydı olduğu ortaya çıkmıştı.

Şeker’in jandarma eşliğinde cezaevinden getirildiği tatbikatta Ayşe D. ve tanıklar ile avukatlar hazır bulundu. Şeker, olayın nasıl gerçekleştiğini Cumhuriyet Savcısı nezaretinde anlattı. Olayı evlerinin balkonundan gören Meryem-Mustafa Ö. çifti de savcıya tanık olarak anlatımlarda bulundu.

Meryem Ö. ifadesinde, “O sırada evdeydim. Dışarıdan bağrışlar geliyordu. Dışarıya baktığımda kamelyada bulunan bir adam, sırt çantalı bir çocuğa hakaret ve küfürler ediyordu. Bunun üzerine genç çocuk olay yerinden uzaklaşmaya çalıştı. Kamelyadaki adam ise çocuğun peşinden gidip, küfürler etmeye devam etti. Çocuğa tekme ve tokatla saldırdı” dedi.

Mustafa Ö. de kadınla kavga eden kişinin çocuğa tekme attığını, tekme atan kişinin yere düştüğünü, bir süre sonra tekrar ayağa kalkıp yere düştüğünü, kadının ‘ambulans’ diye bağırdığını anlattı.

Ayşe D.: Beni kurtarmaya çalıştı

Ayşe D. de geçen yıl mayıs ayında tanıştığı Özgür Duran ile dört ay önce Antalya’dan Konya’ya gelip yerleştiklerini, daha sonra eşinden boşandığını, olay günü Duran’ın kendisine önce evde, sonra parkta şiddet uyguladığı, yanlarına gelen gencin kendisini kurtarmaya çalıştığını ifade etti.

Üç saat süren keşfin ardından Kadir Şeker, cezaevine geri götürüldü.

Baro Başkanı: Meşru müdafaa sınırları içerisinde olabilir

Konya Barosu Başkanı Mustafa Aladağ, Kadir Şeker ile ilgili soruşturmayı yakından takip ettiklerini açıkladı. Olayın tüm boyutuyla Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından araştırıldığını belirten Başkan Aladağ, şöyle konuştu: “Eylem nedeniyle hayallerinden mahrum kalan bir evladımız var. Olayın bana göre ana teması bu. Bu tema üzerinde çalışmalar titizlikle takip edilecek. Davalar da takip edilecek. Olay meşru müdafada sınırın aşılması mıdır? Yoksa korku ve heyecanla, ağır tahrik kapsamında mıdır? Birlikte titizlikle ve yakından takip edeceğiz.

Başkan Aladağ sözlerini şöyle sürdürdü; “Kamuoyunun Kadir’e karşı ciddi bir desteği var. Olaya baktığınız zaman meşru müdafaa sınırları içinde kalma ihtimali de var. Ancak kalmadığı takdirde haksız tahrikin ağır hükümleri uygulanmak suretiyle, örneğin ‘adam öldüme’nin karşılığı müebbet hapis cezasıdır. Haksız tahriği en ağır şekilde değerlendirdiğimiz de kanun, 12 ila 18 yı hapis diyor. 12 yıl bir ceza aldığını düşündüğünüzde, bir de iyi hal indirimi yaptığınızda 10 yılık bir ceza oluyor.

Avukat Hakları Derneği ve Heryerde Adalet Platformu üyeleri de aileye destek vererek, davanın takipçisi olacaklarını açıkladı. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER