A3 Haber

Prof. Dr. Ceyhan: Koronavirüs aşısının 12 aydan önce geliştirilmesi mümkün değil

Prof. Dr. Ceyhan: Koronavirüs aşısının 12 aydan önce geliştirilmesi mümkün değil

Prof. Dr. Ceyhan: Koronavirüs aşısının 12 aydan önce geliştirilmesi mümkün değil
Şubat 10
09:43 2020

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Çin’de ‘koronavirüs’e yönelik 12 grubun aşı üzerine çalışma yürüttüğünü ancak aşının 12 aydan önce geliştirilmesinin mümkün görünmediğini belirtti.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan koronavirüsün aynı influenza (grip) gibi havyan kaynaklı olduğunu bildirdi.

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Çin’de koronavirüse yönelik aşının etkin molekülünün bulunması gerektiğini belirterek, “Molekül önce hayvanlarda, sonra insanlarda denenecek. Geniş bir insan grubunda denenip, etkili ve güvenilir olduğu gösterildikten sonra ‘etkin bir aşı bulundu’ diyebileceğiz ve insanlara uygulanabilecek. Bunların hepsi 12 aydan önce olmayacak gibi görünüyor” dedi.

Bu tarz virüslerin çoğunda başlangıcın kanatlı bir hayvandan olduğunu belirten Prof. Dr. Ceyhan, “Grip genellikle su kuşlarıyla başlar, koronavirüsler de daha önce yarasadan tanımlanmıştı. Örneğin, ‘SARS’ salgını da bir kedi cinsinden kaynaklıydı. Bu virüsü henüz bilmiyoruz. Kanatlı bir hayvandan olduğunu düşünüyoruz. Şu anda ortaya çıkan ‘SARS’ ve ‘MERS’te olduğu gibi ağır solunum yolu enfeksiyonu tablosudur. Onun için de daha öldürücü seyrediyor” diye konuştu.

Önce hayvanlarda denenecek

Aşı üzerine çalışmalar yürüten 12 grubun içinde 1’inin ilaç firması, 8’inin biyoteknoloji firması, 3’ünün de akademik kurum olduğunu ifade eden Ceyhan, bir aşının elde edilebilmesi için öncelikle aşının etkin molekülünün bulunması gerektiğini kaydetti. Molekülün bulunmasının aşının bulunduğu anlamına gelmediğini vurgulayan Prof. Dr. Ceyhan, “Molekül bulunduktan sonra bunlar önce hayvanlarda sonra insanlarda denenecek. İnsan deneylerinde de 4 fazda gerçekleşecek. Önce küçük gruplarda sonra giderek artan gruplarda denenecek. Ancak geniş bir insan grubunda denenip, etkili ve güvenilir olduğu gösterildikten sonra ‘etkin bir aşı bulundu’ diyebileceğiz ve insanlara uygulanabilecek. 12 aydan önce olmayacak gibi görünüyor” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER