A3 Haber

7.5 milyon yıllık zürafa kafatası sergiye hazırlanıyor

7.5 milyon yıllık zürafa kafatası sergiye hazırlanıyor

7.5 milyon yıllık zürafa kafatası sergiye hazırlanıyor
Şubat 12
16:56 2020

Kayseri’de geçen yıl Taşhan Mahallesi’nde yapılan kazılarda bulunan 7.5 milyon yıllık zürafa kafatası, Kayseri Bilim Merkezi’nde uzman antropologlar tarafından temizlenerek Paleontoloji ve Fosil Müzesi’nde sergiye hazır hale getiriliyor.

2018’de Yamula Barajı kıyısındaki Taşhan Mahallesi’nde yapılan kazılarda fil, üç toynaklı at, bovidae ve gergedana ait 7.5 milyon yıllık fosiller bulundu. Aynı bölgede geçen yılki kazılarda ise, zürafa kafatası bulundu.

Yaklaşık üç gün süren kurtarma kazıları neticesinde 7.5 milyon yıllık zürafa kafatası alçı ceket yöntemiyle topraktan çıkarıldı. Temizlenmesi için Kayseri Bilim Merkezi’ne getirilen zürafa kafatası, yapılan çalışma ile önce alçıdan arındırıldı. Büyüklüğü ile dikkat çeken zürafa kafatasının şu ana kadar yüzde 60’ı temizlendi.

Noksanlık ve kırıklık yok

Uzman Antropolog Ömer Dağ, zürafa kafatasının 7.5 milyon yıllık geçmişi ile önemli bir tür olduğunu söyleyerek, “Taşhan bölgesinde yaptığımız kazılarda zürafaya ait kafatasını bulduk. Kafatasına zarar gelmemesi için alçı ceket yöntemi uyguladık. Fosili laboratuvar ortamına getirdik. Kafatasının 7.5 milyon yıllık olmasına rağmen korunma durumu çok iyi. Kafatasında herhangi noksanlık ve kırıklık yok. 25 gündür zürafa kafatasının konservasyon işlerini yapıyoruz. Fosilin tanımlanması, incelenmesi laboratuvar ortamında yapılıyor” diye konuştu.

Öte yandan, fosilin iki ay içinde temizlenerek Paleontoloji ve Fosil Müzesi’nde sergileneceği belirtildi. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER