A3 Haber

Beş yıl sonra bir ilk: Tahir Elçi soruşturmasında, üç polis ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade verdi

Beş yıl sonra bir ilk: Tahir Elçi soruşturmasında, üç polis ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade verdi

Beş yıl sonra bir ilk: Tahir Elçi soruşturmasında, üç polis ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade verdi
Şubat 12
12:48 2020

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin tarihi Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada öldürülmesiyle ilgili yürütülen soruşturma kapsamında beş yıl sonra Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, üç polisin şüpheli sıfatıyla ifadesini aldı.

Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, 28 Kasım 2015 günü, Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması yaptığı sırada PKK üyeleri ile polis arasında çıkan çatışmada başına isabet eden kurşunla katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin ölümü ile ilgili yürütülen soruşturma beş yıldır devam ediyor.

Olay sırasında silahlarını kullandıkları kameralara yansıyan üç polis, güvenlik gerekçesiyle başka illere tayin edildi. Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, 9 ve 10 Ocak’ta, üç polisin ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadelerini aldı. Şüpheli polislerden ikisi Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden, biri de savcılığa gelerek ifade verdi. Polislerin hepsi kendini savunarak Elçi’yi öldürmediklerini iddia etti.

“Tahir Elçi’yi olay sırasında görmedim”

İfadesi alınan ve olay sırasında yaralanan şüpheli polislerden S.T., suçlamaları kabul etmedi. Olay anında atış menzilinde kimsenin olmadığını, silah seslerini duyduktan bir dakika sonra önünden bir kişinin geçtiğini anlatan S.T., “Bu şahsa ateş etmeye başladım. Hemen arkasından bir şahıs daha geçti. Ben bu şahsa da ateş etmeye başladım. Hatırladığım kadarıyla 5-6 el ateş ettim. Şahıs beni geçtikten sonra arkası dönük vaziyette bana bir el ateş etti. Sol karın boşluğumdan yaralandım. Yaralandıktan sonra herhangi bir şekilde ateş etmedim. Ben olay esnasında Tahir Elçi’yi görmedim. Bulunduğum konum itibariyle Dört Ayaklı Minare’yi bile göremiyordum. Olay anında ateş ederken atış menzilimde kimse yoktu. Bu nedenle suçlamaları kabul etmiyorum. Tahir Elçi’yi ben öldürmedim” dedi.

“Tahir Elçi atış menzilimde değildi”

Şüpheli polis memuru F.T. de Tahir Elçi’ye ateş etmediğini ve vurulma anını görmediğini söyledi. Tahir Elçi’nin kendi atış menzilinde olmadığını savunan F.T. ifadesinde şunları söyledi: “Tahir Elçi’nin vurulma anını görmedim. Tahir Elçi’ye ben ateş etmedim. Tahir Elçi benim atış menzilimde değildi. Kimin vurduğunu bilmiyorum, suçlamaları kabul etmiyorum. Sur içinden bizim bulunduğumuz gruba doğru silah sesleri gelmekteydi. Sonradan yaptığımız tespitlerde buralarda hendekler olduğunu gördük. Ben bu olayın teröristler tarafından planlandığını düşünüyorum. Olay yerinde kimlik tespiti yapılan teröristlerin siyasi ve askeri eğitim aldıklarını biliyorduk. Tahminim suikast için oraya gelmişlerdi.

M.S. ise, suçlamaları kabul etmediğini ifade ederek, “Ben vurulma anını görmedim. Ben ve diğer emniyet mensubu arkadaşlar, elinde silah tutan şahsa doğru ateş ettik. Öndeki şahsa ben ateş etmedim. Diğer emniyet mensubu arkadaşların öndeki şahsa ateş edip etmediklerini görmedim. Zira öndeki şahsın elinde silah görmedim. Tahir Elçi’yi vuran kişi ya da kişileri bilmiyorum. Ben olay anında silahlı şahsı durdurmak için ateş ettim. Tahir Elçi’yi ben vurmadım, suçlamaları kabul etmiyorum” diye konuştu. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER