A3 Haber

TÜİK’ten ‘pembe’ rapor: Yoksulluk azaldı, okullaşma arttı, ormanlar çoğaldı, kadınların konumu iyileşti…

TÜİK’ten ‘pembe’ rapor: Yoksulluk azaldı, okullaşma arttı, ormanlar çoğaldı, kadınların konumu iyileşti…

TÜİK’ten ‘pembe’ rapor: Yoksulluk azaldı, okullaşma arttı, ormanlar çoğaldı, kadınların konumu iyileşti…
Şubat 12
13:33 2020

TÜİK tarafından yayımlanan “Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri, 2010-2018” raporu “pozitifliği” ile dikkat çekti. Raporda yalnızca “olumlu” verilere yer verilirken, ülkede yaşanan pek çok gelişme gösterilmedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan “Sürdürülebilir Kalkınma Göstergeleri, 2010-2018” raporunda yalnızca olumlu verilere yer verildi.

Raporda “Göreli yoksulluk oranı 2010 – 2018 döneminde 3,0 puan azaldı”, “Anne ve beş yaş altı çocuk ölüm oranları azaldı”, “Beş yaşındaki çocukların net okullaşma oranı 2018 yılında %75,2 oldu” gibi alt başlıklarla  “pozitif” veriler peş peşe verildi.

Ormanlık arazilerinin arttığı, internete ulaşım ve kadın yöneticilerin oranında iyileşme olduğu söylenen raporda mevcut durumu anlatmaktan uzak iyimser bir tablo çizilmeye çalışıldı.

Yoksulluk sınırı asgari ücretin üç katının üzerinde

Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırmalar Merkezinin (BİSAM) hesaplamasına göre, 2019 Aralık ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için, günlük en az 72,58 lira, aylık 2 bin 178 liralık harcama yapması gerekiyor. Yoksulluk sınırı ise 7 bin 532 lira.

TÜİK verileri “göreli yoksulluk” oranının azaldığını söylese de, DİSK verilerine göre en az 10 milyon kişinin aldığı ücret olan asgari ücret açlık sınırıyla başa baş durumda, yoksulluk sınırıysa asgari ücretin 3 katının üzerinde.

Bir yıldan uzun süredir iş arayanların oranı rekor kırdı

TÜİK’in raporuna koymadığı bir diğer gerçekse işsizlik sorununun çözülemeyerek kronik bir hal almış olması.

2010 yılında 11.9 olan işsizlik oranı, 2020 yılının başında 13.4’e ulaştı. Üstelik bir yıldan uzun süredir iş arayanların oranı cumhuriyet tarihinin rekorunu kırdı.

Ümitsizliğe düşerek iş aramayı bırakanların sayısı yalnızca son 2 ay için 900 bini geçerken, ne istihdamda ne de eğitimde olan gençlerin oranı da anlamlı olarak düşürülemedi.

OECD içerisinde kadınların işgücüne katılım oranı en düşük ülke Türkiye

TÜİK raporunda “Yöneticilik pozisyonlarındaki kadınların oranı 2012 yılında %14,4 iken 2018 yılında %16,3 olarak gerçekleşti” denilse de, OECD ülkeleri içerisinde kadınların işgücüne katılım oranının en düşük olduğu ülke Türkiye.

2017 rakamları temel alındığında kadınların işgücüne katılım oranı Türkiye’de yüzde 33,6. OECD raporuna göre, kadınların Türkiye’de 1990 yılında işgücüne katılım oranı Türkiye’de yüzde 34,2 olarak kayıtlara geçmişti. Yani Türkiye’de 1990’dan beri bu rakam artmadı, azaldı.

Ormanların azalması fidanların artmasıyla gizleniyor

Raporda dikkat çeken bir başka nokta Türkiye’de ormanlık alanın arttığının söylenmesi. Uzmanların açıklamaları Türkiye’de ormanlar azalırken, fidanların arttığı yönünde. Bu konudaki veriler bu şekilde “olumlu” tutuluyor.

Karadeniz Teknik Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Yrd. Doç. Dr. Oğuz Kurdoğlu, dikilen fidanların ormana dönüşmediğini belirterek şunları söylüyor:

“İstanbul’a yapılan 3’üncü havalimanı 7-8 bin hektarlık bir alanı kaplıyor. ‘Bu alanın 3-4 katı ağaç dikeceğiz’ diyorlar. Keserken 100 yaşında ağaç kesiliyor. Dikilen fidanlar o süreye gelene kadar ekosistem hizmetinden eksik kalıyor. Bu nedenle aslında bu sayı kesilen alanın onda biri yapmıyor.”

İnternete erişim oranı arttı, basın özgürlüğü geriledi

TÜİK raporunda aktarılmayan başka bir konuysa Türkiye’nin basın özgürlüğünde yaşadığı gerileme.

İnternete erişim oranında artış yaşansa da, internette en çok yasaklama uygulayan ülkelerden biri olan Türkiye, basın özgürlüğünde de 2010’dan bu yana geriledi.

Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından yayımlanan Basın Özgürlüğü Endeksi’ne göre 2010 yılında 138 sırada olan Türkiye, 2019 yılında 157. sıraya düştü. Listede 180 ülke bulunuyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER