A3 Haber

Cinsel istismar raporu: ‘Ben Müslümanım, asla yapmam’ diyenler tahliye edildi

Cinsel istismar raporu: ‘Ben Müslümanım, asla yapmam’ diyenler tahliye edildi

Cinsel istismar raporu: ‘Ben Müslümanım, asla yapmam’ diyenler tahliye edildi
Şubat 13
16:01 2020

Urfa Barosu, 2019 yılında kentte 733’ü çocuk 782 kişinin cinsel saldırı ve cinsel istismara maruz bırakıldığını açıkladı. Davalardaki cezasızlığa dikkat çeken avukat Melis Can Güneş, “Ben Müslümanım asla böyle bir şey yapmam’ diyenler tahliye ediliyor” dedi.

Urfa Barosu Çocuk Hakları Komisyonu, 2019 yılı içerisinde kentte 782 cinsel saldırı ve cinsel istismar vakası yaşandığını ifade etti. Komisyon, bu sayıdan 733’ünün çocuklardan oluştuğunu belirtti.

Doğu ve Güneydoğu’da cinsel saldırı ve cinsel istismarın yaygınlaştığını belirten avukat Melis Can Güneş, “Çocuğun tecavüz ve istismar edilmesinde ülkenin eğitim durumu ve ekonomisi etkilidir. Tecavüz ve istismar vakalarını rehberlik hocaları ortaya çıkarıyordu. Ama iktidar jet hızı ile kanun getirerek, rehber hocaların sınıfını, statüsünü, sıfatını değiştirdi. Rehber öğretmenlerin bu tür vakaları ortaya çıkarmalarının önünü kestiler. Bu şekilde suçun ortaya çıkmasını engelliyorlar. Ama Anayasa’da bu suçu bildirmeyenlere yönelik cezalar mevcuttur. Bir doktorun, bir öğretmenin, bir kamu görevlisinin bu suçu bildirmemesinin cezası var. Ama bunu bir şekilde bertaraf ettiler. Bugün kanunlarda, bu suça ilişkin cezalar var. Cezalar uygulanmıyor. Bu suçu işleyenler mahkeme salonlarına takım elbise giyerek geldiklerinde, cezalarında indirime gidiliyor” diye konuştu.

Seminer istekleri reddedildi

Avukat Güneş, istismar ve tecavüze ilişkin okullarda düzenlemek istedikleri seminerler için yaptıkları başvuruların, Urfa İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından “Kamu düzenine aykırı” gerekçesiyle reddedildiğini dile getirdi.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Güneş tecavüz ve istismar vakalarında cezasızlık politikalarına, 5 Şubat’ta Ceylanpınar’da dört çocuğu cinsel istismara maruz bırakıp, fuhuşa zorlayan beş kişinin tahliye edilmesini hatırlattı. Güneş, suçun sabit olmasına rağmen mahkemenin tahliye kararı vermesinin hukuka aykırı olduğunu söyledi.

Sanıkların, “Ben Müslümanım asla böyle bir şey yapmam” diyerek talepte bulunmaları üzerine tahliye edildiklerini vurgulayan Güneş, şöyle konuştu: “Mahkemeler, STK’leri, baroları, kurum ve kuruluşları mahkeme salonlarından uzak tutarak, cezasızlık politikası uyguluyor. Müdahillik talebimizi reddederek, bizi mahkemeden uzak tutuyor. Bu tahliyeler, bölgedeki mahkemelerin tutumunu gösteriyor. Mahkemelerin sanıkları tahliye etmesi, erk zihniyeti güçlendirerek, kişileri bu suça teşvik ediyor. Bizleri her ne kadar mahkeme salonlarından uzak tutmaya çalışsalar da, bu dosyaların takipçisi olmaya devam edeceğiz.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER