A3 Haber

Sınırımızda bekleyen tehlike: İran ve Afganistan’dan yeni göç dalgası

Sınırımızda bekleyen tehlike: İran ve Afganistan’dan yeni göç dalgası

Sınırımızda bekleyen tehlike: İran ve Afganistan’dan yeni göç dalgası
Şubat 13
09:57 2020

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Nüfus ve Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Orhan Deniz, Hem Afganistan, hem de İran’daki mevcut koşulların ağırlaşmış olması nedeniyle Türkiye’ye yeni bir göç dalgası beklediklerini belirtti.

Türkiye, batı ülkelerinin arasında bir köprü niteliğinde bulunması nedeniyle düzensiz göçmenler tarafından transit güzergâh olarak kullanılıyor. İran’a uzun bir sınırı olan Van ise önemli kavşak noktaları arasında yer alıyor. Zor ve dağlık alanların hakim olduğu bölgede kaçak göçmenler kimi zaman göçmen kaçakçıları tarafından yarı yolda bırakılıyor, kimi zaman da soğuk hava koşullarına dayanamayarak yaşamını yitiriyor.

Bölgede yaşanan ağır kış şartlarından dolayı yoğun göçün yaşanmadığını fakat karların erimesiyle birlikte yeni bir göçmen kitlesinin gelmesini beklediklerini belirten Prof. Dr. Deniz, “İran’daki göçmenler için koşulların ağırlaşmış olması ve 2019 yılı içerisinde Türkiye’ye gelen özellikle Afgan göçmen sayısının oldukça artmış olması, 2020 yılı içinde yeni rakamların yani geçmiş yılın çok daha üzerinde göçmen kitlesinin gelmesini bekleyebiliriz. Hem Afganistan hem de İran’daki mevcut koşulların ağırlaşmış olması bahar ve yaz ayları için Türkiye’ye yeni ve daha güçlü bir göç dalgasını yaratma olasılığını çok yüksek görüyoruz” diye konuştu.

Ciddi önlemler alınmalı

Prof. Dr. Deniz, komşu ülkelerde gelişen olayların ve mevcut koşulların kısa veya orta vadede çözülme olasılığının görülmediğini belirterek, “Burada tabi ki bazı önlemlerin ve ciddi tedbirlerin alınması gerekiyor. Özellikle göçmen akışına maruz kaldığımız sınırlarımızı ciddi anlamda koruma altına almamız gerekiyor. Türkiye-İran sınırı bu anlamda doğudan gelen göçmenler açısından önemli bir alan. Bu bölge coğrafi koşullar açısından sınır kontrolü oldukça zorlaştırıyor. Güvenlik kuvvetlerimizin işini oldukça zorlaştıran bir şey. Burada daha katı bir koruma politikasına geçmemiz gerekiyor” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER