A3 Haber

Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor: Konferansta neler görüşülecek?

Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor: Konferansta neler görüşülecek?

Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor: Konferansta neler görüşülecek?
Şubat 14
11:55 2020

40’ın üzerinde ülkenin katılacağı Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor. Üst düzey katılımların olduğu konferansta Batı’nın durumu ele alınacak. Konferans sırasında kritik ikili görüşmelerin de yaşanabileceği söyleniyor.

“Batısızlık” temasıyla düzenlenecek Münih Güvenlik Konferansı bugün başlıyor. 14-16 Şubat tarihlerinde düzenlenecek konferansa 40’ın üzerinde ülke üst düzey katılımla dahil olacak.

Konferansta Batı’nın geleceğiyle birlikte, Rusya ve Çin ekseninde oluşan yeni kutuplar ele alınacak.

Gündemde neler var?

Konferansta Libya ve Yemen’de süren savaşlar, Ortadoğu’da yükselen gerilim, Hindistan-Pakistan çatışması ve diğer jeopolitik sorunların ele alınması bekleniyor.

500 kadar siyasetçi ve yetkilinin katılacağı konferansta Ortadoğu, Afrika ve Güney Amerika’da artan Çin ve Rusya etkisi görüşülecek.

Konferansa ilk kez Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti’nin de katılacağı söyleniyordu. Ancak bu katılım koronavirüs salgını sebebiyle iptal edildi.

Koronavirüs gündemde

Konferansta koronavirüs salgını temelinde sağlık güvenliği görüşülecek.

Çin Dışişleri Bakanı Vang Yi’nin Çin’de başlayan ve pek çok ülkeye yayılan salgınla ilgili açıklama yapması ve Çin’in salgınla mücadele için attığı adımları aktarması bekleniyor.

Kuzey Akım 2 ve İran

ABD’nin İran’ın diğer ülkelerle ilişkilerine ve Rusya’nın Avrupa’ya doğalgaz satacağı Kuzey Akım 2 projesine karşı temaslarda bulunması bekleniyor.

Konferansa katılan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, özellikle Avrupa ülkelerine Kuzey Akım 2 ve İran konusunda baskı yapacak.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif de konferansa katılıyor. Zarif ve Lavrov’un ortak enerji stratejisi için çalışma yürütmesi bekleniyor.

Kıbrıs Dışişleri Bakanı da katılıyor

Kıbrıs Dışişleri Bakanı Nikos Christodoulides de konferansa katılacak. Kıbrıslı bakanın AB’li yetkililerin yanısıra, Lübnan, İspanya, Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri ve diğer kimi ülkelerle ikili görüşmeler yapacağı aktarılıyor.

İkili görüşmelerde Doğu Akdeniz’de yaşananların ön planda olması ve bu konuda atılabilecek ortak adımların ele alınması bekleniyor.

İngiltere katılımının seviyesini düşürdü

İngiltere Münih Güvenlik Konferansı henüz başlamadan tepki çeken bir adım atarak İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace’ın katılımını iptal etti.

Wallace yerine daha düşük seviyeli bir yetkilinin gönderilmesi Avrupa Birliği üyelerinin tepkisine sebep oldu.

İngiltere AB’den ayrılsa da ülkenin Avrupa’nın güvenliği için önemli olduğuna dikkat çeken yetkililer, İngiltere’nin üst düzey temaslarda bulunmama kararını eleştirdi.

Konferansın teması neden “Batısızlık”?

Münih Güvenlik Konferansının Başkanlığını yürüten emekli Alman Büyükelçi Wolfgang Ischinger tarafından hazırlanan “Batısızlık” raporunda Batı’nın içeride ve dışarıda sorunlarla karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Rapora göre Batı, içeride “popülizm ve aşırı sağın yükselişi” dışarıdaysa Rusya ve Çin’le karşı karşıya geliyor.

Raporda Batı’nın geleceğine ve “Batı” fikrinin ne ifade ettiğine dair tartışmalar yer alıyor.

Türkiye’den kim katılacak?

Münih Güvenlik Konferansı’nda Türkiye’yi Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu temsil edecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, konferans sırasında Pakistan’da olacak.

Konferansta Keşmir sorunun da ele alınması beklenirken, Erdoğan’ın konferans sırasında Pakistan’ı ziyaret etmesi bir mesaj olarak yayımlanabilir.

Konferans 15 Şubat’ta protesto edilecek

Öte yandan Münih Güvenlik Konferansı’na karşı yüksek katılımlı bir protesto yapılacağı da açıklandı.

15 Şubat günü konferans alanının yakınlarında yapılacak kapitalizm karşıtı protestoda NATO’nun bir savaş örgütü olduğu ve NATO varlığını koruduğu sürece savaşların devam edeceği söylenecek.

Mitingde barışçıl ve adil bir dünya için çağrı yapılacak.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER