A3 Haber

Ulus İşhanı’ndaki 300 işyerinin 240’ı kepenk indirdi

Ulus İşhanı’ndaki 300 işyerinin 240’ı kepenk indirdi

Ulus İşhanı’ndaki 300 işyerinin 240’ı kepenk indirdi
Şubat 18
17:32 2020

Ankara ekonomisinin en önemli bölgesi olan Ulus’ta yer alan esnaf son dönemde zor günler yaşıyor. 1964 yılında açılan tarihi Ulus İşhanı’ndaki 300 dükkanın 240’ı kepenk kapattı.

Ankara’nın göbeğinde yer alan tarihi Ulus İşhanı’nda yer alan esnaf bir bir hanı terk ediyor. Daha önce bölgenin en işlek hanlarından olan ve eskiden kent ekonomisinin can damarlarından olan tarihi binada zor günler yaşanıyor.

Ekonomik kriz ve hanın hukuki statüsüyle ilgili yaşanan sorunlar, handaki esnafı derinden etkiledi. Handa yer alan yaklaşık 300 dükkanın 240’ı kapalı durumda.

Milli Gazete’den Muhammed Kurtar’ın haberine göre, boşaltılan dükkanların yeniden kiraya verilmediği iş hanında 17 yıldır kuyumculuk yapan Tolga Soyalp, hanının hukuki statüsü ile ilgili sorunların da bunda etkili olduğunu söyledi.

Soyalp, “Bundan 15 yıl önce işhanı Emekli Sandığı’na bağlıydı. Emekli Sandığı’ndan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı bünyesine geçti. İş yapamaz duruma gelip terk edilen dükkanlar yeniden kiraya verilmiyor. Eski başkan Melih Gökçek döneminde iş hanımız için iki kez yıkılma kararı alındı ve mahkeme kararları ile iptal edildi. Yeni Belediye Başkanı Mansur Yavaş’tan durumlarımızın iyileştirmesi yönünde adımlar bekliyoruz” dedi.

“Tebligatlar peşi sıra geliyor”

Hanın 47 yıllık esnaflık tecrübesi olan ve son sekiz yıldır çay ocağında çalışan Mehmet Yakut ise neredeyse tüm esnafın 4-5 aydır kiralarını ödeyemez hale geldiğini söyledi. “Her geçen gün tebligatlar arka arkaya geliyor, hiç kimse bizlerle ilgilenmez oldu” diyen Yakut, sözlerine şöyle sürdürdü: “Bu işhanında 300 dükkan var. Bu 300 dükkanın 240’ı kapalı durumda. Esnaf arkadaşlarımız buradaki zanaatkârlar ya mesleğini bıraktı ya da buradan taşınmak zorunda kaldı.

“AVM kültürü belimizi büktü”

İşhanının 30 yıllık esnaflarından çay ocağı işletmecisi Şevki Aslan, handaki esnafın dükkan kapatmasını şöyle değerlendirdi: “Ben burada 30 yıllık esnafım, son 8 yıldır çay ocağı işletiyorum, tüm esnaf arkadaşlarımın durumu her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Her geçen sene bir önceki seneyi aratıyor, son dönemin popüler kültürünün bir parçası olan AVM kültürü belimizi bükmüş vaziyette.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER