A3 Haber

Barajda çatlama ve sızıntı: İki köy boşaltıldı, dört köyde okullar tatil edildi

Barajda çatlama ve sızıntı: İki köy boşaltıldı, dört köyde okullar tatil edildi

Barajda çatlama ve sızıntı: İki köy boşaltıldı, dört köyde okullar tatil edildi
Şubat 21
10:40 2020

Uşak Banaz’da Bahadır Barajı’nın alt bölgesinde oluşan çatlaklar ve sızıntı nedeniyle suyun Sıracevizler Barajı’na boşaltılmaya başlandığı bildirildi. Barajdaki patlama ihtimaline karşı çevredeki iki köy boşaltıldı, dört köydeki okullar da tatil edildi.

Uşak’ın Banaz ilçesine bağlı Bahadır köyüne üç kilometre mesafedeki Sıracevizler Deresi üzerinde bulunan, 49 metre yüksekliğindeki Bahadır Barajı, altında çatlak oluştuğu bildirildi.

2.4 milyon metreküp su tutma kapasitesine sahip olan barajdaki suyun, Devlet Su İşleri (DSİ) yetkilileri tarafından kontrollü bir şekilde vana odasından dereye boşaltılmasına başlandı.

İki köy boşaltıldı

Çatlaklardan meydana gelen sızıntı nedeniyle ilçeye bağlı Bahadır ile Habipler köylerinin de boşaltılması kararı alındığı bildirildi. Barajın oluşturduğu risk nedeniyle dere yatağındaki evlerini boşaltan birçok kişi ya yüksek yerlere ya da tanıdıklarının evlerine gitti. Köylüler, hem kendilerini hem hayvanlarını güvene aldı. Birçok kişi de evlerinden alabildiği eşyalarıyla çıktı.

Bahadır Köyü Muhtarı Kader Metin, köyde dere kenarında bulunan 50 evin tahliye edildiğini, hayvanların da ahırlardan çıkarıldığını söyledi. Metin, tahliye edilen köylülerin geceyi güvenli bölgelerde geçireceğini belirtti.

Dört köyde okullar tatil edildi

Barajın çatlaklardan dolayı patlaması ihtimaline karşı ise Bahadır, Hatıplar, Güllüçam ve Banaz köylerinde okullar tatil edildi. Dere yatağına yakın olan evlerin ise tedbirli olmaları için köylerde bulunan camilerden anonslar yapıldı.

Göçük sızıntıya neden oldu

Bahadır Barajı’ndaki sızıntıya, sette oluşan göçüğün neden olduğu değerlendiriliyor. Sızıntının üzerinde meydana gelen göçük sonucu yaklaşık beş metre genişliğinde sekiz metre boyundaki taşla doldurulan alanın gölete doğru kaydığı görüldü. Setin üzerindeki yolun yarısından fazlası göçüğe kayarken, toprak yolda da büyük çatlaklar oluştu. Yoldan geçişlere güvenlik nedeniyle izin verilmiyor. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER