A3 Haber

Öğrencilere ayrımcı ve gerici ifadeler barındıran kitap dağıtıldı: Sağcılar Allah, solcular şeytan topluluğu!

Öğrencilere ayrımcı ve gerici ifadeler barındıran kitap dağıtıldı: Sağcılar Allah, solcular şeytan topluluğu!

Öğrencilere ayrımcı ve gerici ifadeler barındıran kitap dağıtıldı: Sağcılar Allah, solcular şeytan topluluğu!
Şubat 21
13:44 2020

CHP Milletvekili Ayhan Barut, Sezai Karakoç’un yazdığı ve içerisinde ayrımcı ve gerici ifadeler barındıran “Diriliş Neslinin Amentüsü” isimli kitabın okullarda dağıtılmasına sert tepki gösterdi.

A3 Haber Merkezi- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, Sezai Karakoç’a ait “Diriliş Neslinin Amentüsü” isimli kitabın okullarda dağıtılmasına tepki gösterdi. “Kuran’da sağcılar Allah topluluğu, solcular da şeytan topluluğu olarak vasıflandırılmıştır” gibi ifadelerin yer aldığı kitabı Meclis gündemine taşıyan Ayhan Barut, “Bilim yuvası olması gereken okullarda, çocuklarımızın iyi bir gelecek için en iyi şekilde eğitilmesini beklerken ayrıştırıcı ve ötekileştirici ifadelerle dolu, Cumhuriyet ilkelerine hakaret edilen bir kitabın dağıtılmasını kabul etmiyoruz” dedi.

“Yap-boz tahtasına döndürülen eğitim sistemi”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) soru önergesi veren Barut, “Derin bir ekonomik ve siyasi krizle boğuşan ülkemizde ne yazık ki AKP’nin 17 yıldır ülkemizi içine sürüklediği kaos, eğitim sistemimizde de telafisi güç yaralar açmıştır. Adeta yap-boz tahtasına döndürülen eğitim sistemi, her gelen bakanla birlikte içinden çıkılmaz bir hal almıştır. İktidarın, ülkemizi Cumhuriyetimizin kuruluş ilkelerinden uzaklaştırma çabaları sonucunda, eğitimde her geçen gün gerici, ayrıştırıcı, bilimsellik karşıtı ve laiklik karşıtı uygulamalarla karşı karşıya kalıyoruz” şeklinde konuştu.

“Skandal ifadelerle gericilik özendiriliyor”

AKP’ye yakınlığı ile bilinen Memur-Sen’e bağlı Eğitim-Bir-Sen’in valiliklerle bir protokol yaparak okullarda “Bir Bilenle Bilge Nesil Projesi” yürüttüğünü hatırlatan Barut, şöyle konuştu: “Söz konusu bu proje kapsamında okullarda dağıtımı yapılan Sezai Karakoç’a ait ‘Diriliş Neslinin Amentüsü’ adlı kitap, kelimenin tam anlamıyla gericiliğin özendirilerek öğrencilere aşılanmasını amaçlarken öğretmenlerimiz, öğrencilerimiz ve velilerin Cumhuriyet ilkelerine düşmanca tutum sergilemelerini hedefleyip ayrıştırıcı, karalayıcı ve suçlayıcı ifadelerle doludur. Kitapta yer alan ‘Kuranda sağcılar Allah topluluğu, solcular da şeytan topluluğu olarak vasıflandırılmıştır’ gibi ifadeler, ‘Kuranda sağcıların uğurlu topluluk, solcuların ise uğursuz topluluk’ olarak tanımlandığı gibi yalan yanlış bilgiler asla kabul edilemez. ‘İlim, irfan, hikmet yolunda şuurlu gençlik’ hedefiyle yürütüldüğü söylenen proje kapsamında dağıtılan bu kitapla genç beyinlerimizi çarpıtma, karalama ve ayrıştırma ifadeleriyle düşmanlaştırma gibi amaçlarla, akıl ve mantıktan uzak ‘sağ-sol düşünce’ gibi tanımlarla zehirliyorlar. Bu kitabın okullarda nasıl dağıtıldığını, bunlara kimin izin verdiğini, her yönüyle ötekileştirici ve gerici ifadelerle dolu bu kitabın engellenmesi için bir girişimin olup olmadığını merak ediyoruz.”

“Bakanlığın haberi var mı?”

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM’ye soru önergesi veren Ayhan Barut, şu sorulara yanıt verilmesini istedi:

  • Bilim yuvası okullarda öğrencilerimizin çağın gereklerine uygun olarak eğitilmesi gerekirken bu ayrıştırıcı ve ötekileştirici projeye nasıl ve neden izin verilmiştir?
  • Milli Eğitim Bakanlığı’nın bu projeden haberi var mıdır, bununla ilgili ne düşünmektedir, bu konuyla alakalı bir inceleme ve görüşü var mıdır?
  • Okullarda kutlanacak resmi programların, yarışmaların ve etkinliklerin inceleme kurullarında ele alınması gerekmez mi? Bu kitabın dağıtımı nasıl gerçekleştirilmiştir?
  • Ötekileştirici ve ayrımcı ifadelerle dolu bir kitabın dağıtımını yapmak suç değil midir?
  • Kamuoyunda oluşan tepkinin ardından bu projenin sorumluları hakkında idari bir işlem yapılıp adli bir girişimde bulunulması için ne yapmayı düşünüyorsunuz
  • Ülkemizin ve milletimizin, özellikle geleceğimiz olan çocuklarımızı ve gençlerimizi ayrıştırıp bölme girişimlerine karşı bir tepkiniz olacak mı?

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER