A3 Haber

Barkey: Osman Kavala ile telefonda bile konuşmadık

Barkey: Osman Kavala ile telefonda bile konuşmadık

Barkey: Osman Kavala ile telefonda bile konuşmadık
Şubat 22
10:18 2020

Eski ABD Dışişleri Bakanlığı çalışanı, CIA uzmanı Henri Barkey, tutuklu işadamı Osman Kavala’yla darbe girişimi öncesinde bir araya geldiği yönündeki iddiayı yalanladı.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle Gezi davasında tutuklu yargılanan Kavala, 18 Şubat’ta beraat etmiş, hakkında tahliye kararı verilmişti. Silivri Cezaevi’nde 1 Kasım 2017’den beri tutuklu bulunan Kavala, bir darbe girişimi soruşturmasında tekrar tutuklanmıştı. Kavala’nın bu soruşturmada daha önce resen tahliye edildiği de ortaya çıkmıştı.

Tutuklama kararında, Kavala’nın 27 Haziran 2016’da İstanbul’un Şişli ilçesindeki ofisinde, 30 Haziran 2016’da da Diyarbakır’da Barkey ile bir araya geldiği öne sürülmüştü.

DW Türkçe’den Tunca Öğreten’e konuşan Barkey, Kavala’yı kız kardeşinin arkadaşı olduğu için tanıdığını belirterek birkaç toplantıda karşılaştıklarını, ayaküstü sohbet ettiklerini, bunun dışında hiçbir projede bir araya gelmediklerini ifade etti.

Çalışmalarının yüzde 85’inin Türkiye, Kürtler ve Ortadoğu olduğu için Türkiye’yi sıklıkla ziyaret ettiğini belirten uzman, 15 Temmuz 2016’da Büyükada’da İran Nükleer Anlaşması hakkında bir toplantı organize ettiğini dile getirdi.

O gece Türkiye uzmanı olduğu için CNN ve BBC’nin kendisini aradığını, darbe girişimini telefondan öğrendiğini aktaran Barkey, darbe girişimi sonrası toplantılarını sürdürdüğünü, ardından İstanbul’a geçtiğini kaydetti.

Barkey, sözlerini şöyle sürdürdü: “Karaköy Lokantası’nı çok severim. Pazartesi akşamı (18 Temmuz 2016) oraya yemeğe gittiğimde Osman ve arkadaşlarını gördüm. Beni görünce kalktı ve ayaküstü 4-5 dakika sohbet ettik. Sonra yerine oturdu, ben de yemek yiyeceğim arkadaşlarımın yanına geçtim. Dün kiminle konuştuğumu bile hatırlamıyorum, üç buçuk yıl önceki ayaküstü karşılaşmada ne konuştuğumu hatırlayamam ki. Herhalde ‘Nasılsın?’ falan diye konuştuk. Günlük olayları da konuşmuş olabiliriz. Dediğim gibi Osman ile öyle bir yakınlığımız yok.”

Irak’taki Amerikan Üniversitesi’nin mütevelli heyetindeyken İstanbul’a toplantıya geldiğini belirten Barkey, daha sonra dostlarını görmeye Diyarbakır’a gittiğini aktararak şöyle konuştu: “Osman’la hiçbir alakam yoktu. Bunların hepsi uydurma. Diyarbakır’a gitmek suçmuş gibi yazıp çiziyorlar. Osman’ın ofisinin yerini bile bilmiyorum. Tamamen uydurma. Muhtemelen telefon sinyallerimiz birbirine yakın yerlerdeydi.”

“Telefonla da görüşmedim”

Barkey, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer Türkiye’de savcılık benimle görüşmek istiyorsa buyursun görüşsün. Size anlattıklarımın aynısını anlatırım. Fakat bana inanmayacaklar. Üç buçuk yıldır beni suçluyorlar ama dosyaya adımı bile yanlış yazıyorlar. Onu bile yüzlerine, gözlerine bulaştırdılar. Osman ile eşinin telefonu üzerinden 93 saat görüştüğümü iddia eden bir savcılık, ciddi bir savcılık değildir. Ben eşimle bile o kadar uzun telefonda konuşmadım. Kaldı ki Osman’nın eşini tanımıyorum bile ben. Hatta Osman Kavala’yla bir kez bile telefonda görüşmedim. Osman’ı içeride tutmak için uyduruyorlar. Osman’ın en büyük şanssızlığı benim o gün Karaköy Lokantası’na gitmiş olmam.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER