A3 Haber

Gözler Merkez Bankası’nın net rezervinde

Gözler Merkez Bankası’nın net rezervinde

Gözler Merkez Bankası’nın net rezervinde
Şubat 22
19:05 2020

Bu grafik şubat ayında Merkez Bankası net rezervlerinin sert düştüğünü gösteriyor. Bir ayda 34.9 milyar dolardan 24.7 milyar dolara gerileyen bir net rezerv söz konusu.

Tabii bu sosyal medyanın finans konuşan tarafında epey ses getirdi.  

Nasıl getirmesin? Rezervler konusu Mart 2019’dan beri tartışılıyor. Hatta rezervimizin “olması gerekenden” 32 milyar daha düşük olduğu, bunun da kamu bankaları vasıtasıyla piyasaya satılmış olan döviz olduğu iddia ediliyor.  

Faizlerin eksi reel faiz sınırlarında dolaşıyor olması, artan tüketici talebi ile kıpırdayan ithalat, bitmek bilmeyen dolarizasyon, iyice tırmanan jeopolitik gelişmeler rezervlere özel önem atfedilmesine neden oluyor.     

 

Öncelikle rezervlerin 31 Mart 2019 yerel seçimlerinden önce de 20 milyar doların altına indiğini hatırlatalım. Ancak bu yüreğimizi ferahlatıyor mu? Elbette hayır. 

Bir kere o gün resmin içinde varsa bile dikkat çekmeyen ancak bugün resmin büyük parçası olan swaplar meselesi var.  

Bunlar TL vererek yabancılardan, bankalardan kiralanan dolarlar. 31 Aralık 2019 itibariyle miktarı 18 milyar dolar civarındaydı. 31 Ocak 2020 verisi bu hafta açıklanacak. Resim o zaman biraz daha netleşecek. 

Ancak Merkez’in rezervindeki eksilme daha çok kamu bankalarının yaptığı satışlardan kaynaklanıyor gibi. Dolar endeksinin yükseldiği ve doların hemen tüm dünya paralarına karşı değer kazandığı bir dönemde dolar satarak fiyata müdahale etmek tartışmaya açık, hatta kaygı verici bir karar. 

Durumu asıl vahim hale getirense bu rezerv erimesine karşın dolar fiyatının haftalık kapanışının 2018 Ekim’inden bu yana en yüksek kapanış olması… Yani piyasa bütün satışları yemiş, yutmuş, hazmetmiş durumda…  

Gözler net rezervde…

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER