A3 Haber

Kampanya için ne beklenir?

Kampanya için ne beklenir?

Kampanya için ne beklenir?
Şubat 22
16:27 2020

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca koronavirüs salgını hakkında yaptığı son açıklamada, “Sağlık sistemimiz bu tür durumlarla baş edebilecek kadar güçlüdür” demiş; vaka tespiti olursa uygulanacak tüm önlemlerin önceden belirlendiğini, yeteri kadar antiviral ilaç ve medikal malzeme gibi ihtiyaçların depolandığını, tedarik zincirinin sağlam olduğunu ve bu noktada endişe edilmemesi gerektiğini söylemiş.

Umarım, öyledir.

Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesine girince de, karşınıza şu görsel çıkıyor önce:

Her türlü sorun için, bilgi sahibi olmalı insan.

Ne olduğunu, neler olabileceğini bilmeli ki; ona göre önlemini alsın, dikkatli davransın, duyarlı olsun.

Yani bakanın sıraladığı “şu var, bu var” türündeki önlemlerin ötesinde, şu kişisel hijyen meselesinde “ulusal bir kampanya” yapmak gerekmez mi?

Halkı “suyu sabunu sık sık kullanmaları için” bilinçlendirmek, salgına karşı alınması gereken ilk önlem değil mi?

Memleketimi yöneten aziz ve muhterem zevat, böyle bir çalışma için ne bekler ki?

Haberler endişe veriyor

Bakın şimdi…

İstanbul, Türkiye için neyse; bir bakıma Çin de, dünya için öyle.

Her şeyin başı sağlıksa, Çin’den gelen son haberler ve koronavirüsün dünyadaki yansımaları da şöyle:

🚨 Ölenlerin sayısı: 2,345. Cuma günü 109 yeni ölüm yaşandı. Kanıtlanmış vaka: 76,288. Cuma günü 397 yeni #COVID19 vakası çıktı. Taburcu olan sayısı: 20,659. #Çin ‘de 20 bölgede hiç yeni vaka ortaya çıkmadı.

🚨 #Wuhan ‘da 12 spor salonu geçici hastaneye dönüştürüldü. 2 yeni hastane yapıldı. 15 üniversitenin yanı sıra boş fabrikalar ve depolar da hastaneye dönüştürülecek. Bugün 19 yeni geçici hastanenin daha yapılacağı açıklandı.

🚨 Çin’de iyileşen bir hastada 10 gün sonra #COVID19 çıkmıştı. #Hubei ‘de 70 yaşındaki bir kişide virüsün 27 günlük kuluçka süresiyle ortaya çıktığı açıklandı.

🚨 Bir kadın Wuhan’dan 650 km uzağa gitti. 10 Ocak’ta akrabalarını ziyaret etti. 5 kişide #CoronaViruesue çıktı. Kadın karantinaya alındı. Ancak kadında #koronawirus çıkmadı. Daha sonra (11 Şubat) kadında virüs çıktı. Virüs semptomsuz yayılıyor olabilir.

🚨 İran’da 4 ölü,18 vaka. Tüm ülkeye yayılmış olabilir. Belediye Başkanı’na #COVID19 bulaştı. İran: Vakalar eski olabilir, #coronavirus olduklarını saptamamıştık. Kuveyt: İran uçaklarını durdurdu. Irak: Sınırı kapattı. S. Arabistan: İran’dan gelene 14 gün karantina.

🚨 İran’da 4 kişi, Güney Kore’de 2 kişinin ölümünden sonra İtalya’da da 1 kişi öldü. 78 yaşındaki İtalyan ölen ilk Avrupalı oldu. İtalya’da 10 kasaba karantinaya alındı. DSÖ yetkilileri #Wuhan ‘a gidiyor. Güney Kore’de vaka sayısı 346’ya yükseldi.

YANİ:

Salgına konulan teşhisteki sapmalar, olayın gelişmesi üzerine yapılan tahminlerin beklenenden kötü olacağına dair işaretler veriyor. Virüsün nasıl bulaştığı, kuluçka süresi çok önemli.

Virüs teğet geçer belki, ya ekonomi?

Dünyadaki pek çok ülkenin ekonomisi, Çin’e bağlı/bağımlı.

🚨 2018’de mal ve hizmet ihracatı 2,7 trilyon dolara, ithalatı da 2,6 trilyon dolara yaklaşan Çin, dünyada en çok ihracat yapan birinci, ithalat yapan ikinci ülke.

🚨 Balık, sebze, tuz, kimyasal ürünler, plastik, kauçuk, tekstil ürünleri, ayakkabı, demir-çelik, alüminyum, müzikal enstrümanlar, elektronik eşya ve oyuncak gibi 50 kalemde, ihracat lideri.

🚨 Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği, Asyalı hava yolu şirketlerine olan talebin yüzde 13 oranında azalmasına yol açtığını ve bu nedenle küresel hava yolu şirketlerinin 29 milyar dolarlık gelir kaybına uğrayacağını tahmin ediyor. Çin’e daha önce günde 12.814 olan uçuş sayısı, 1.662’ye düştü.

🚨 Çin’de faaliyet gösteren yabancı markalar da zorda. KFC, Pizza Hut, Starbucks ve McDonalds gibi zincirler yüzlerce restoranını kapattı. Hilton, Çin’de yaklaşık 150 oteldeki 33 bin odasının kapalı olduğunu açıkladı. Nike da Çin’deki mağazalarının yaklaşık yarısını kapattığını, kalan mağazaların ise beklenenden daha düşük satış gerçekleştirdiğini belirtiyor.

YANİ:

Neresinden bakarsanız bakın, ekonomide de kürel bir kriz hızla yaklaşıyor.
Salgının bizi teğet geçme ihtimaline karşın, ekonomik kriz için aynı şeyi söyleme şansımız yok.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER