A3 Haber

Türk bankaları batık kredilerden kurtulmak için İngiliz şirketi Ernst&Young’ı yetkilendirdi

Türk bankaları batık kredilerden kurtulmak için İngiliz şirketi Ernst&Young’ı yetkilendirdi

Türk bankaları batık kredilerden kurtulmak için İngiliz şirketi Ernst&Young’ı yetkilendirdi
Şubat 22
09:39 2020

Türk bankaları, tahsilat imkanı yüksek ancak takibe atılan milyarlarca dolarlık kredilerini devredebilecekleri bir varlık yönetim şirketi kurulması için merkezi Londra’da bulunan Ernst&Young’ı yetkilendirdi.

2018’deki kur krizinin özellikle inşaat ve enerji sektöründe yarattığı sıkıntıların ve bu alandaki sorunlu kredilerin çözümüne yönelik, bu iki sektördeki takipteki kredilerin aktarılmasının planlandığı fon kurma çalışmaları yürütmüş ancak bu çalışmalar bir sonuca ulaşamamıştı.

Reuters’e konuşan konuya yakın iki kaynağın verdiği bilgiye göre, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Ernst&Young’ı bu ayın başlarında yetkilendirdi. Mart veya Nisan aylarında varlık yönetim şirketinin uygulanabilirliği hakkında bir ön rapor hazırlanması hedefleniyor.

TBB, Ernst&Young’ın bu konuda yetkilendirildiğini doğruladı.

Konuya yakın bir kaynak bazı bankacıların bu fikri ‘mega varlık yönetim şirketi’ olarak nitelendirdiklerini çünkü bu şirketin inşaat ve enerji sektörlerindeki takipteki krediler de dahil olmak üzere çok sayıdaki Türk şirketinin takipteki kredilerini bünyesinde barındıracağını söyledi.

Konuya yakın bir kaynak şöyle konuştu: “Varlık yönetim şirketi çalışmaları için EY’dan danışmanlık alınıyor. Nasıl bir yapıda olacağı konusu görüşülüyor. Kurulması planlanan şirketin takipteki kurumsal kredilere ve KOBİ kredilerine odaklanması hedefleniyor.”

Takipteki kredi oranı yüzde 5’i geçti

Takipteki kredi oranı 2019 sonu itibariyle toplam kredilerin yüzde 5.4’ünü oluşturuyor.

Adının açıklanmasını istemeyen iki kaynağın verdiği bilgiye göre, varlık yönetim şirketi, sorunlu enerji kredilerini bünyesine alacak fon da dahil olmak üzere, bu kredilerin çözümüne yönelik ilerleme kaydetmekte zorlanan diğer fikirlerin yerini alabilir.

Temmuz ayında konuya ilişkin yayınladığımız haberde, bankaların söz konusu fon modeli üzerinde henüz anlaşamaması nedeniyle bankaların ve şirketlerin bu iki sektörde 20 milyar dolara yakın sorunlu kredinin yeniden yapılandırılmasında ilerleme kaydetmekte zorlandığı belirtilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER