A3 Haber

Deprem uzmanı Prof. Ahmet Ercan yanıtladı: Depremler ne zaman sona erecek?

Deprem uzmanı Prof. Ahmet Ercan yanıtladı: Depremler ne zaman sona erecek?

Deprem uzmanı Prof. Ahmet Ercan yanıtladı: Depremler ne zaman sona erecek?
Şubat 24
15:36 2020

Deprem uzmanı Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, 2019-2022 arasının “deprem yılları” olacağını sürekli yinelediğini belirterek, “Bu depremler olageliyor. Türkiye bundan sonra da ardı ardına deprem haberleriyle sarsılacak” dedi. 

Deprem uzmanı Jeofizik Yüksek Mühendisi, İTÜ Maden Mühendisliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Van’da yıkıma ve ölüme neden olan İran’ın Khoy kentindeki depremle ilgili “Bu büyüklükteki depremin Türkiye Cumhuriyeti’nde öldürücü olması utanç vericidir. Buradaki halkımızın oturdukları yapılar 3 bin 500 yıl önceki Hitit dönemindeki yapılardan daha kötüdür” dedi.

“Deprem yılları”

Türkiye’de beş yıldır 2019-2022 arasının “deprem yılları” olacağını sürekli yinelediğini söyleyen Ercan, “Bu depremler olageliyor. Türkiye bundan sonra da ardı ardına deprem haberleriyle sarsılacak” diye konuştu.

“Gerginlik daha küçük depremlerle boşalıyor”

Akhisar, Manisa, Sındırgı, Bigadiç, Balıkesir arasında gerginliği 15 yıldır izlediklerini, bu gerginliğin altı ya da daha büyük bir depremle boşalmasını beklendiğini ve sarsıntıların süreceğini belirten Prof. Dr. Ercan, “Ancak bu büyüklükte deprem olmadı. Bu aslında Akhisar için çok olumlu bir olay. Türkiye depremlerinde çok az rastladığımız bu durumda, bölgedeki gerginlik daha küçük depremlerle boşalıyor. Orta-küçük büyüklükteki bu depremler; Balıkesir, Manisa ile İzmir’de korku yaratıyor.  Şükretsinler ki M6- M6,5 Richter büyüklüğünde bir depremde olmadı. Buradaki gerginlik boşalma dönemine girdi” dedi.

“Deprem odağı da Manisa’ya doğru kayıyor”

Deprem odağının Manisa’ya doğru kaymasının iyi bir gösterge olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ercan, “Depremler gün geçtikçe düşüyor. Deprem odağı da Manisa’ya doğru kayıyor. Bu durum ikinci olumlu bir gelişme. Kuzeye doğru gelişmiş olsa, Sındırgı, Bigadiç arasında Simav göçüntü kırığıyla kesişecekti. Bu kesişmenin yaratacağı deprem büyüklüğü 6’dan daha büyük olurdu” şeklinde konuştu.

“Türkiye Cumhuriyetinde öldürücü olması utanç vericidir“

Sözcü’de yer alan habere göre, Khoy depremin İran yerine Başkale köylerinde ölümcül olduğuna dikkat çeken Prof. Ercan, “Van’daki deprem ile Akhisar depremin büyüklükleri de aynı olmasına karşın yıkım şiddeti, Van’da 7, Akhisar’da ise 3 oldu. Neden? Bütün sorunların yanıtı burada yatıyor. Neden aynı büyüklükteki deprem, Doğu Anadolu’da 7 şiddetinde 9 kişi öldürürken, Akhisar’daki hiçbir yapı yıkılmıyor, ölen yok. 21. Yüzyılın deprem ayıbı; M5,9’luk depremde 9 kişinin ölmüş olmasıdır. Bu büyüklükteki depremin Türkiye Cumhuriyetinde öldürücü olması utanç vericidir” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER