A3 Haber

İzmir Valiliği ‘Sanata ve Sanatçıya Özgürlük’ etkinliğini yasakladı: Tertip komitesinden açıklama ve çağrı

İzmir Valiliği ‘Sanata ve Sanatçıya Özgürlük’ etkinliğini yasakladı: Tertip komitesinden açıklama ve çağrı

İzmir Valiliği ‘Sanata ve Sanatçıya Özgürlük’ etkinliğini yasakladı: Tertip komitesinden açıklama ve çağrı
Şubat 24
15:00 2020

İzmir Valiliği, 24 Şubat Pazartesi akşamı İzmir Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde yapılması planlanan dayanışma etkinliğini yasaklandı. Aralarında Konak Kent Konseyi, Sanat Meclisi, Çağdaş Hukukçular Derneği’nin de bulunduğu tertip komitesi, saat 18.00’de yasağı protesto etmek için İzmir NHKM önüne çağrıda bulundu.

A3 Haber Merkezi | Cezaevindeki Grup Yorum üyeleri, hukuksuz uygulamalara ve keyfi baskılara karşı açlık grevini sürdürürken, İzmir Valiliği kentteki Grup Yorum’la dayanışma etkinliğini yasakladı.

Valilikten yapılan açıklamada, Grup Yorum üyeleri için 24 Şubat akşamı Konak’taki Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde düzenlenmesi planlanan dayanışma etkinliğinin yasaklandığı duyuruldu.

Aralarında İzmir Müzisyenler Derneği üyelerinin de olduğu, pek çok yerel sanatçının katılımıyla düzenlenecek dayanışma gecesi İzmir Valiliği tarafından yasaklandı.

Kimler düzenliyordu?

Etkinliğin düzenleyicileri şu kurumlarda oluşuyordu: Sokak Sanatçıları Derneği, Konak Kent Konseyi, Çağdaş Hukukçular Derneği, İMD, Sanat Meclisi, Egeden Esintiler Kültür Sanat Platformu, İzmir Alevi Kurum Bileşenleri, Demokrasi Dostluk Dayanışma Derneği.

Tertip Komitesi: Bu yasak, yer çekimini yasaklamakla eşdeğer absürtlükte

Valiliğin yasak kararı üzerine Tertip Komitesi bir açıklama yaparak çağrıda bulundu.

Komitenin açıklaması şöyle:

Basına ve Kamuoyuna Kaygıyla Duyurulur…

24 Şubat Pazartesi günü 19.00’da sanata ve sanatçılara yönelik baskı, engelleme ve yasaklara karşı sesimizi yükseltmek için Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde şiirler, danslar, ezgilerle dolu bir etkinlik organize ettik.

Amacımız açlık grevindeki Grup Yorum üyelerine dikkat çekmek ve ülke genelindeki antidemokratik uygulamalara karşı sanatın diliyle sözümüzü söylemekti. Tam da bu yüzden,16 sanatçı ve müzik grupları olarak hazırlandığımız bu etkinliğin adını “Sanata ve Sanatçıya Özgürlük” olarak belirledik.

Talebimizde ne kadar haklı olduğumuz valiliğin, “şiir dinletisi, dans gösterisi, konser ve benzeri eylem ve etkinliklerin il genelinde 24 Şubat 2020 tarihi itibariyle yasaklanmıştır” açıklamasıyla bir kez daha ispatlanmıştır.

Yasağa gerekçe olarak gösterilen “farklı kesimlerin arasında çatışma çıkmasının önlenmesi, kamu düzeni, kamu güvenliği, suç işlenmesinin önlenmesi vb.” ancak sanattan anlamayanların ileri sürebilecekleri gerekçelerdir.

Çünkü bizler sanatın, toplumun farklı kesimleri arasında yaratıcı, dayanışmacı ilişkilerin önünü açacak, çatışma yerine barışın dilini egemen kılacak bir ifade pratiği olduğunu biliyoruz. Sanatın diliyle konuşan insanların tank, top, tüfek gibi ilkel araçlara ihtiyaçları olmadığını, asıl; ifade pratiğini yasaklayan anlayışların toplumda farklı kesimler arasında çatışma dilini yaygınlaştırıp, kamu düzeni ve güvenliğini tehdit ettiğini düşünüyoruz.

Biz sanatçılar için il genelindeki bu “sanat yasağı” dünya genelinde yer çekimini yasaklamakla eşdeğer absürtlüktedir. Sahnesi kaldırımlar olanın özgürlük şarkısını susturamazsınız.

Türküler susmaz halaylar sürer…

Tertip Komitesi’nden çağrı

Tertip Komitesi, İzmir Valiliğinin yasak kararını protesto etmek üzere 24 Şubat Pazartesi saat 18.00’de İzmir NHKM önünde toplanacaklarını duyurarak, Grup Yorum’la dayanışmak isteyen herkesi davet etti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER