A3 Haber

Açlık sınırı, asgari ücretle eşitlenmek üzere: 67 lira kaldı!

Açlık sınırı, asgari ücretle eşitlenmek üzere: 67 lira kaldı!

Açlık sınırı, asgari ücretle eşitlenmek üzere: 67 lira kaldı!
Şubat 25
14:59 2020

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2020 Şubat ayı sonucuna göre, dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 257 TL, yoksulluk sınırı 7 bin 353 TL olarak hesaplandı. 

Türk-İş Şubat ayında gıda fiyatlarının aylık yüzde 1,71, yıllık  yüzde 11,26 oranında arttığını bildirdi. Türk-Iş’in çalışmasına göre, Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,71 oranında arttı.

Yılın ilk iki ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 4,38 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 11,26 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,90 olarak hesaplandı.

Çalışmaya göre, dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı son bir ayda 38 TL, toplam harcaması 124 TL artış gösterdi. Yılbaşından bu yana geçen iki ayda fiyat artışı gıdada 95 TL, toplamda 308 TL olarak kayıtlara geçti.

Asgari ücrete yapılan 303 TL’lik artış eridi 

TÜRK-İş’ten yapılan açıklamada, “işçi kesiminin katılmadığı ve fakat işveren-hükümet temsilcilerinin kararıyla 2020 yılı için belirlenen net asgari ücrette yapılan 303 TL’lik artışın aile bütçesine katkısı erimiştir” ifadelerine yer verildi.

TÜRK-İş tarafından yapılan açıklamada ifadelere yer verildi;

“Fiyatlardaki artış çalışanların geçim şartlarını zorlamaktadır. Özellikle yaş sebze ve meyve fiyatları -mevsim şartlarının da etkisiyle- yükselme eğilimindedir. Son günlerde dövizde görülen artış, benzine yapılan fiyat ayarlamaları enflasyon beklentisini olumsuz etkilemektedir. Küresel ekonomi politikalarına ilişkin belirsizlikler, Orta Doğu ve Kuzey Afrika kaynaklı jeopolitik gerilimler, Çin’de başlayan salgın hastalık gibi faktörlerin küresel enflasyona ilişkin riskleri artırdığı ifade edilmektedir.

Türkiye’de enflasyon görünümünde son aylarda -özellikle baz etkisiyle- iyileşme görülmüştür. Ancak tek haneye gerileyen tüketici enflasyonu geçen ay yine çift haneli seviyesine gelmiştir. Politika faizlerinde devam eden indirimin yansıması olarak enflasyonda da gerileme beklentisi devam etmektedir. Ancak ifade etmek gerekirse, çalışanlar açısından önemli olan enflasyonun nedeninden daha fazla sonucu, yani fiyat artışlarının aile bütçesine olumsuz etkisidir.

TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) çalışanların geçim şartlarını otuz üç yıldan bu yana aralıksız olarak her ay düzenli olarak yaptığı “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırmasıyla ortaya koymaktadır. TÜRK-İŞ Araştırmasının 2020 Şubat ayı sonucuna göre: Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2 bin 257 TL, gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 7 bin 353 TL, bekar bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ aylık 2 ibn 744 TL olarak hesaplandı.

Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı son bir ayda 38 TL, toplam harcaması 124 TL artış göstermiştir. Yılbaşından bu yana geçen iki ayda fiyat artışı gıdada 95 TL, toplamda 308 TL’dir.

Hatırlanacağı üzere, 2019 yılı için net 2 bin 20 TL olan asgari ücret 2020 yılının tamamı için 2 bin 324 TL olarak belirlenmişti. İşçi kesiminin katılmadığı ve fakat işveren-hükümet temsilcilerinin kararıyla 2020 yılı için belirlenen net asgari ücrette yapılan 303 TL’lik artışın aile bütçesine katkısı erimiştir.

Aylık olarak artış gösteren fiyatlar yıl toplamında yıpratıcı seviyeye gelmektedir. Sadece mutfak masrafı için yapılması gereken harcama tutarı son bir yılda 228 TL artmıştır. Dört kişilik bir ailenin insan onuruna yaraşır seviyede geçimi sağlayacak toplam harcama tutarı ise son bir yılda 744 TL artmıştır.

TÜRK-İŞ tarafından hesaplanan gıda endeksi ile TÜİK tarafından hesaplanan gıda ve tüketici fiyatları endeksindeki gelişim birbiriyle uyumludur. Ortalama yıllık değişim son aylarda gerilemesine rağmen yine çift haneli sayılarla ifade edilmektedir. Gıda fiyatlarındaki artış tüketici endeksinin üzerindedir. TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2020 Şubat ayı itibariyle şu şekilde olmuştur:

Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,71 oranında arttı. Yılın ilk iki ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 4,38 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 11,26 oldu. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 14,90 olarak hesaplandı.” (ANKA)

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER