A3 Haber

Arzu Çerkezoğlu’ndan İzmir’deki işçi kıyımına tepki: Gerekirse Türkiye’yi buraya yığarız

Arzu Çerkezoğlu’ndan İzmir’deki işçi kıyımına tepki: Gerekirse Türkiye’yi buraya yığarız

Arzu Çerkezoğlu’ndan İzmir’deki işçi kıyımına tepki: Gerekirse Türkiye’yi buraya yığarız
Şubat 25
18:14 2020

Kale Pratt&Whitney Fabrikası’nda işten çıkartılan 94 işçi için DİSK bugün yüzlerce kişiyle basın açıklaması gerçekleştirdi. DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, “Burada yaşananlar Türkiye’nin bir özeti. Arkadaşlarımızı işe alınana kadar mücadelemiz devam edecek gerekirse tüm İzmir’i tüm Türkiye’yi buraya yığarız” dedi.

İzmir Gaziemir Serbest Bölge’de bulunan ve F-35 savaş uçaklarının parçalarını üreten Kale Pratt&Whitney Fabrikası’nda DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası’na üye oldukları nedeniyle geçtiğimiz haftalarda 94 işçi işten çıkartıldı. DİSK’e bağlı Birleşik Metal- İş Sendikası’na üye oldukları gerekçesiyle işten çıkartılan işçiler direnişlerini sürdürüyorlar.

Yaşanan bu işçi kıyımı sonrası CHP’li İzmir milletvekilleri de işçilerin yanına giderek destek açıklamasında bulunmuştu. Bugün de yüzlerce DİSK üyesi direnişe destek olmak için eylem gerçekleştirdi. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve DİSK Genel Sekreteri ve Birleşik Metal- İş Sendikası Genel Başkanı Adnan Serdaroğlu kalabalıkla birlikte basın açıklaması gerçekleştirdi.

“Örgütsüz işçi köle işçidir”, “Anayasal hakkımız engellenemez”, “Sendika yoksa adalet de yok” sloganları atan yüzlerce yurttaş işçi arkadaşlarının işlerine geri alınması için destek de bulundular.

“Türkiye’nin özeti niteliğinde”

Kale Pratt&Whitney Fabrikası’nda yaşanan olayın aslında Türkiye’nin özeti olduğunu vurgulayan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, şirketin açıkça suç işlediğini belirtti. Çerkezoğlu, “Bu yaşananlar bir istisna değil, burası bir serbest bölge ve yasaları çiğnemek anayasayı ayaklar altına almak, işçilerin sendikal haklarını yok saymak serbest; ama işçilerin yasal ve anayasal hakkı olan sendikalı olmak yasak. Bu Türkiye’nin bir özeti gibi aslında. Bu hakkın kullanılmasını engellemek işçileri sendikadan istifa etmesi için baskı uygulamak hatta işten çıkartmak açıkça suçtur. Temel haklarını kullandığı için onurlu direnişi yürüten arkadaşlarımız sadece kendi hakları için mücadele yürütmüyorlar. Çünkü bu ülkede eşitsizliğe, adaletsizliğe, hukuksuzluklara karşı verilen mücadele ve aynı zamanda bu ülkenin geleceği için bir mücadeledir. Bir memleket mücadelesidir. İşte buradaki 94 yiğit metal işçisi kardeşim de haksızlığa hukuksuzluğa karşı direniyor. İşi için ekmeği için çocuklarının geleceği için direniyor. O nedenle bedeli ne olursa olsun biz sonuna kadar bu arkadaşlarımız iş başı yapana kadar bu haksızlık, adaletsizlikler son bulana kadar omuz omuza yürüyeceğiz” diye konuştu.

“İşçilere karşı bu cesareti iktidardan alıyorlar”

Bu iş yerinde yaşanan olayların istisna olmadığını belirten Çerkezoğlu, AKP’nin sendikalaşmaya engel olduğunu ifade etti. Çerkezoğlu, “Sendikalı olduğu için işçileri işten çıkartmak gibi cüreti ve cesareti gösterenler bu cesaretleri ülkeyi yöneten siyasi iktidardan alıyorlar. Ülkenin tüm değer ve güzelliklerini üreten işçi sınıfı olarak gücümüzü birliğimizden alıyoruz. Birliğimizi bu ülkede üretilen ne varsa her şeyi yaratan ve üreten ellerimizden ve işçi sınıfının yüreğinden alıyoruz. Ülkeyi yöneten siyasi iktidara buradan sesleniyorum. Bu hukuksuzluğa, adaletsizliğe istediğiniz kadar sessiz kalın. Kale Pratt&Whitney Fabrikası’nda işçileri, Bergama işçileri, Deri Teks işçileri Türkiye’nin dört bir yanında emeği için bu onurlu direnişi devam ettirirken bu mücadeleyi sadece kendileri için vermiyorlar” dedi.

“Bu direniş ülkenin geleceğini kurma mücadelesidir”

Ülkedeki tüm adaletsizliklerin işçi sınıfı örgütsüz bırakıldığı için gerçekleştiğini dile getiren Çerkezoğlu, “Türkiye’de her şey ama her şey işçilerin sendikalaşması önünde engeldir. Yasalardan mahkemelere, işveren tutumundan devletin tutumuna kadar her şey sendikalaşma önünde engel. Burada açıkça işverenler suç işliyor. Anayasa ve yasalar çiğneniyor. Ülkeyi yönetenler, siyasi iktidar sessiz kalmaya devam ediyor. Bu da kuşkusuz sendikalaşmanın önünde çok büyük engel. Sendikalı olmak bizim yasal ve anayasal hakkımızdır. Aynı zamanda ülkenin geleceği açısından da önemlidir. Bir ülkede işçi sınıfı örgütsüzse sendikalar zayıfsa o ülkede demokrasiden, haktan, hukuktan, adaletten söz edilemez. Biz burada hem kendi hakkımız hem de ülkenin geleceği için mücadele veriyoruz. Haksızlıklar, hukuksuzlar kısacası bu yağma ve talan düzeni işçi sınıfı örgütsüz bırakılarak sürdürülüyor” şeklinde konuştu.

“Kale Pratt’e sendika halaylarla gelecek”

İşten çıkartılan işçilerin işbaşı yapana kadar ve işyerine sendika girene kadar omuz omuza mücadele edeceklerini duyuran Çerkezoğlu, sözlerini şöyle tamamladı: “İşverenler bu ülkeyi yönetenler buradaki fotoğrafı iyi görsünler. Bu haksızlığa hukuksuzluğa devam ederlerse arkadaşlarımız en temel hakkı olan yasal ve anayasal haklarını teslim etmezlerse gerekirse bütün İzmir bütün Türkiye’yi buraya yığarız ve yine arkadaşlarımızın yanında oluruz. Bedeli ne olursa olsun bu mücadelede arkadaşlarımızla omuz omuza olmaya devam edeceğiz. Kale Pratt&Whitney Fabrikası’na sendika halaylarla gelecek.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER