A3 Haber

Ankara Büyükşehir’den Gökçek hakkında suç duyurusu: Cemaate rant ve maddi destek iddiası

Ankara Büyükşehir’den Gökçek hakkında suç duyurusu: Cemaate rant ve maddi destek iddiası

Ankara Büyükşehir’den Gökçek hakkında suç duyurusu: Cemaate rant ve maddi destek iddiası
Şubat 26
15:13 2020

Ankara Büyükşehir Belediyesi, belediyeye ait bir taşınmazın planlı bir şekilde Fethullah Gülen cemaati mensuplarına hukuka aykırı şekilde tahsis edildiği ve cemaat üyelerine maddi menfaat sağlandığı gerekçesiyle, eski başkan Melih Gökçek’in de aralarında bulunduğu yedi kişi hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, aralarında eski başkan Melih Gökçek’in de bulunduğu yedi kişi hakkında görevi kötüye kullanma, suç örgütüne yardım etme ve terörizmin finansmanı suçları işlendiği gerekçesiyle Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’na suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunda, Emniyet Genel Müdürlüğü 2008 yılında eğitim tesisi kurmak amacıyla Keçiören ilçesinde bulunan Saray beldesinde kamuya ait bir alanı talep ettiği belirtildi. Alan hakkında Saray Belediyesi, TOKİ’ye yazdığı yazıda bir kısmının kendilerine devredilmesini, diğer bir kısmının Emniyet Genel Müdürlüğü’ne verilmesini kabul etti. Ancak bu işlem, yazıya rağmen gerçekleşmedi ve bahsi geçen alan TOKİ tarafından ihale edilerek İrem Asma Bahçeleri Konut Yapı Kooperatifi ve Aygen Konut Yapı Kooperatifi’ne satıldı.

Gülen cemaati iş başında

Taşınmaz kamu alanını alan Aygen Konut Yapı Kooperatifi’nin yöneticilerinin, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek’in birçok dosyasını aklayan, Fethullah Gülen cemaati üyeliğinden yargılanan eski savcı Şadan Sakınan, cemaat mensubu eski Yargıtay Genel Sekreteri Aydın Boşgelmez ve yine Fethullah Gülen cemaatine üye olma suçundan yargılanıp ceza alan eski savcı Mustafa Bilgili olduğu ortaya çıktı.

İrem Asma Bahçeleri Konut Yapı Kooperatifi’nin yönetiminde ise en dikkat çekici isim Fethullah Gülen davası firarisi Önder Aytaç oldu.

Alanın imar işleri de Gülen cemaatinin İç Anadolu Bölgesi mali işlerden sorumlu imamı olarak bilinen Rahmi Bıyık’ın kurduğu Doğukan İmar İnşaat Şirketi’ne verildi.

Meclis kararı ile imar değişikliği

Suç duyurusu dilekçesinde, bahsi geçen kamu alanında tarihleri tek tek belirtilerek toplam yedi kez imar değişikliği yapıldığı ve bulunduğu bölgedeki emsal alanlardaki yapılardan daha fazla inşaat yapma hakkı tanındığı belirtildi. Bu sayede, cemaat üyesi yöneticilerden oluşan kooperatiflerin, belediye kanalıyla yapılan imar değişiklikleri neticesinde haksız menfaat ve kazanç sağlandığı ve bu kazançların Gülen cemaatine finansman sağladığı ifade edildi.

İlgili dilekçede, 23 yıl boyunca Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapmış şüpheli Melih Gökçek’in söz konusu durumun farkına varamayacak durumda olması ile haksız kazanç ve menfaati bilerek ve isteyerek yapmamış olması durumunun mümkün olmadığı belirtildi. Gökçek’in, şikayet konusu imar planları arasındaki farkı anlayabilecek mesleki deneyimi bulunduğuna ve gündeme almasının dışında, Meclis kararlarına karşı dava açmadığına da dikkat çekilirken, hukukun dışına çıkarak cemaat üyesi üçüncü kişilerin haksız menfaat elde etmesine aracılık ettiği ifade edildi.

15 Temmuz’a giden yolda rant desteği

Edinilen bilgiye göre, dilekçede bahsedilen rantın 2008-2016 yılları arasında devam ettiği, haksız imar düzenlemeleri ile sağlanan rant sonucunda 17/25 Aralık’tan sonra da satış yapılarak Fethullah Gülen cemaatine finans sağlandığı ortaya çıktı. Yapılan uygulamaların, eski Gökçek’in kamuoyuna yansıyan “Benim bunlarla üst düzey ilişkim oldu” sözleri ile bağlantılı olduğu belirtildi.

Dilekçede haksız kazanç sağlanan kişilerin Fethullah Gülen cemaati terör örgütünün en üst düzey yöneticilerinden olduğu ve ülkenin 15 Temmuz sürecine gelmesinde büyük katkıları olan bu kişilere Gökçek ve diğer şüphelilerin bilerek ve isteyerek yardım ettiğinin altı çizildi.

Melih Gökçek hakkında suç duyurusu

Ankara Büyükşehir Belediyesi, eski başkan Melih Gökçek, Önder Aytaç, Şadan Sakınan, Aydın Boşgelmez, Mustafa Bilgili, Rahmi Bıyık ve Ahmet Ertürk hakkında görevi kötüye kullanma, suç örgütüne yardım etme ve terörizmin finansmanı suçları işlendiğine istinaden Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu’na suç duyurusunda bulundu.

Büyükşehir kaynaklarından, geçmiş dönemde yapılan imar değişiklikleri ile Fethullah Gülen cemaatine sağlanan büyük rant dosyalarının tek tek incelendiği ve incelemelerin ardından cemaate kaynak sağlayan tüm konuların savcılığa intikalinin devam edeceği öğrenildi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER