A3 Haber

Yaşar Kemal, TGC toplantısıyla anıldı: Ya demokrasi ya da hiç

Yaşar Kemal, TGC toplantısıyla anıldı: Ya demokrasi ya da hiç

Yaşar Kemal, TGC toplantısıyla anıldı: Ya demokrasi ya da hiç
Şubat 26
00:25 2020

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti, Meslekte İz Bırakanlar Toplantılarının 26’ncısında usta yazar ve gazeteci Yaşar Kemal’i andı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) düzenlediği “Meslekte İz Bırakanlar” Toplantıları sürüyor. TGC Basın Müzesi’nde gerçekleşen etkinlikte gazeteci ve yazar Yaşar Kemal anıldı. Etkinliğe İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun yanı sıra çok sayıda gazeteci ve yazar katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan TGC Başkanı Turgay Olcayto, “Cemiyetin en vefalı üyelerinden biriydi. Gazetecilerin hakları için nerede bir eylem yapmaya kalksak önce Yaşar Kemal gelirdi. Onu hep yanımızda hissederdik. Baktığımız zaman onu kaybedeli beş yıl olmuş, dün gibi geliyor. Çok iyi bir muhabirdi. Çok iyi bir röportaj yazarıydı. Hem yurt içinde hem de yurt dışında ulusumuzun yüz akıydı. Onu sevgi ve saygıyla anıyoruz” diye konuştu.

İmamoğlu: Yaşar Kemal, bu toprakların kıymetlisidir

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise şöyle konuştu; “Bu toprakların kıymetlisi Yaşar Kemal’i anacağımız bu toplantıda sizinle olmaktan çok mutluyuz. Yaşar Kemal’in eşi Semiha Baban’a özür borcum var. Beylikdüzü’nde İstanbul’un en güzel kütüphanelerinden birini Yaşar Kemal adına açtık. Ama Semiha Baban’ı davet edememiştik. Zaman hızlı geçti. Biz bu özürü dilerken İBB Başkan adaylığı gündeme geldi. İBB Başkanı olduk. Başbaşa gidip gezeceğiz. İBB Başkanı olarak sizi İstanbul’un en güzel kütüphanelerinden biri olan Yaşar Kemal Kütüphanesi’ne davet ediyoruz. Gençlerin nasıl coşkuyla kitap okuyup çalıştığını, faydalandığını inşallah birlikte görürüz. Her gittiğimde mutlu oluyorum. Yaşar Kemal ismi manevi bir güç katıyor. Yaşar Kemal’i bir kez daha hissetmekten mutluyum. Bu toprakların derinliklerindeki güzel duyguları çok güzel ifadelerle aktaran, yıllarca hissedilmesini sağlamış olan böyle bir değere, yazara sahip olmanın güzelliğini yaşıyoruz.

“Ya demokrasi ya da hiç”

Yaşar Kemal Vakfı’nın Başkanı Semiha Baban da Yaşar Kemal’in yaptığı röportajlardan örnekler verdiği konuşmasında, “Uzun yıllar başarılı röportajlar yapıyor. Yassıada duruşmalarını izliyor. Sonra mahkumiyetler geliyor. Birçok davada yargılanıyor. DGM’de ifade verirken Metin Göktepe’nin sesini kaydettiği fotoğraflar var. Dünya Basın Birliği’nde açış konuşması yapmaya davet edilmişti. Yürekten ifadeler içeren bir konuşma yapmıştı” dedi.

Baban, “ÇGD’ye gönderdiği mektupta şunları yazmıştı: ‘Basının kendisinden korkuyorlar. Gazetecilik yaratıcılıktır. Gazete okuyucusunu kendisi yetiştirir. Gazeteler aynı kişileri yazar, bol bol ilanla çıkarsa milleti canından bezdirir. Politika arenasına döner. Gazete okuyucunun nabzına göre şerbet vermez, kışkırtmaz. Basın zanaat değil sanattır, yaratıcılıktır. Basın hiçbir çıkarın yanında olmamalıdır, kendi çıkarı olsa da. Basın birçok kötülüğün duyulmasını sağlayarak savaşlar vermiş, birçok kahraman yetiştirmiştir. İnsan soyunu zulüm kadar hiçbir şey küçültmez. İnsan korkusunun üzerine giderse korku azalır. Her şeyin beteri korkudur. Diyorum ki korkulmasın. İnsanoğlu umutsuzluktan umut yaratandır. Ya demokrasi ya da hiç diyorum. Türkiye hiçe layık değildir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından moderatörlüğünü Turhan Günay’ın üstlendiği, Gazeteci-Yazar Fahri Aral, Sinema Yönetmeni-Yazar Arif Keskiner ve Gazeteci-Yazar Barış İnce konuşmacı olarak yer aldığı toplantıyla Yaşar Kemal anıldı.

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER