Site icon A3 Haber

BM’den İdlib raporu: Rusya ve Suriye’nin yanı sıra Türkiye de suçlandı

Birleşmiş Milletler Suriye Araştırma Komisyonu raporunda, Rus hava saldırılarının sivilleri öldürdüğü, Türkiye’nin desteklediği “muhaliflerin” de Kürt bölgelerinde cinayet işleyip yağma yaptığı tespitlerine yer verildi. Raporda, bunların Ankara ve Moskova tarafından işlenmiş savaş suçları sayılabileceği öne sürüldü.

Suriye’de yaşanan gelişmelerle ilgili bir rapor hazırlayan Birleşmiş Milletler (BM) Suriye Araştırma Komisyonu, Rusya’nın savaş suçu işlediğini belirtti.

Raporda “Rusya Hava Kuvvetleri İdlib’de sivil alanlarda gelişigüzel saldırılar başlatarak savaş suçu işledi” ifadelerine yer verildi.

BM Komisyonu, aynı raporu Suriye hükümeti için de hazırladı ve “Esad,  Suriye’de sağlık kuruluşları ve sivil unsurları vurarak defalarca savaş suçu işledi” dedi.

Son sekiz ayı kapsayan raporda, Rusya’nın kalabalık bir pazarı ve yerinden olmuş insanların kaldığı bir kampı havadan hedef aldığı belirtildi. Raporda, “İki olayda da Rus Hava Kuvvetleri direkt olarak bir askeri hedefe saldırmadı. Bu bir savaş suçu olan rastgele sivil bölgelere saldırma ile eş değer” denildi.

Raporda Suriye’de Türkiye’yle işbirliği içindeki “muhaliflere” de yer verildi, bu kuvvetlerin SDG kontrolündeki bölgelerde suç işlediğini ifade etti.

Reuters’ın haberine göre raporda “muhaliflerin” Türkiye ordusunun kontrolünde olduğu, bu yüzden kumandanlarının savaş suçlarından sorumlu tutulabileceği belirtildi.

Raporda, Türkiye’ye geçen yıl Resulayn’da 11 sivilin ölümüne neden olan hava saldırısını inceleme çağrısında bulunuldu.

 

Exit mobile version