A3 Haber

Sığınmacılar sınıra akın etti, Avrupa hayaliyle Türk yurttaşlar da aralarına karıştı

Sığınmacılar sınıra akın etti, Avrupa hayaliyle Türk yurttaşlar da aralarına karıştı

Sığınmacılar sınıra akın etti, Avrupa hayaliyle Türk yurttaşlar da aralarına karıştı
Mart 02
09:38 2020

İdlib’de yaşanan saldırı sonucu 36 askerin yaşamını yitirmesinin ardından Türk hükümeti sınırları açarken, gitmek isteyen sığınmacılara engel olmayacakları açıklanmıştı. Sınırların açıldığını duyan sığınmacılar sınır kapılarına akın etmiş ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun açıkladığı rakama göre Edirne üzerinden ülkeden ayrılan göçmen sayısı 100 bin 577 olmuştu. Sığınmacılar ülkeden ayrılmaya devam ederken sınırı geçmeye çalışanların arasında Türk yurttaşların da olduğu ortaya çıktı.

İdlib’de yaşanan saldırıların ardından hükümet yetkilileri sınırlarını açtıklarını, Türkiye’den gitmek isteyen sığınmacılara engel olmayacaklarını belirtmişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan 29 şubatta düzenlediği basın toplantısında “Biz bu kapıları bundan sonraki süreçte kapatmayacağız” açıklamalarında bulunmuştu.

Binlerce sığınmacı sınıra giderken, sınırı geçmeye çalışan isimlerin arasına Türk yurttaşların da karıştığı ortaya çıktı.

DW Türkçe’den Tunca Öğreten’in haberine göre, sınırdaki hareketlilik ile ilgili araştırmalar yapan Öğreten, “Edirne’deki binlerce göçmen arasında Avrupa’da daha iyi bir hayat kurma hayaliyle kalabalığa karışan Türk vatandaşları da var” dedi.

“Başka bir yolu yok mu karşıya geçmenin”

Gece yarısı göçmenler arasında dolaşırken 55-60 yaşlarında üç adamla karşılaştığını belirten Öğreten, “Kıyafetleri henüz çamura bulanmamış, İstanbul Türkçesiyle konuşuyorlar. İçlerinden biri “Nereyi açacak bunlar” diye soruyor, sınırı kastederek. “Açmaz bunlar” diyerek araya giriyorum. Birbirlerine bakıp, “Biz bir göçmen arkadaşımızı getirmiştik de…” diyor siyah paltolu, ince bıyıklı olanı. “Nereli bu göçmen arkadaş” diye sorunca, burada bulunma sebeplerinin göçmenlerin arasına karışıp Yunanistan’a geçmek olduğunu seziyorum. Zira ikisi soruma aynı anda fakat farklı ülke adlarıyla yanıt veriyor. Biri sadece benim duyacağım şekilde “Başka bir yolu yok mu karşıya geçmenin” diye soruyor. Botla geçenler olduğunu söylüyor ve daha fazla tedirgin etmemek için uzaklaşıyorum kendi ülkesinde göçmen durumuna düşen üç adamın yanından.”

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER