A3 Haber

İdlib’deki gelişmeleri görüşmek üzere yapılan TBMM kapalı oturumu 6.5 saat sürdü

İdlib’deki gelişmeleri görüşmek üzere yapılan TBMM kapalı oturumu 6.5 saat sürdü

İdlib’deki gelişmeleri görüşmek üzere yapılan TBMM kapalı oturumu 6.5 saat sürdü
Mart 03
22:56 2020

TBMM Genel Kurulu’nda 34 askerin yaşamını yitirmesine neden olan İdlib saldırısı ve Suriye’deki gelişmeleri görüşmek üzere düzenlenen kapalı oturum sona erdi.

A3 Haber Merkezi- Suriye’de 34 askerin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin halkı bilgilendirmemesi tepki çeken iktidar, Meclis’in acil toplanması talebini beş gün sonra gerçekleştirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yer almadığı ve Mecliste kapalı olarak yapılan oturum 6.5 saat sürdü.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılmadığı oturumda, iktidar adına Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Meclis’te bulunan partilere bilgi verdi.

Genel Kurul’a yakın tüm birimler boşaltıldı

TBMM Başkanı Mustafa Şentop başkanlığında gerçekleştirilen kapalı oturum 6 buçuk saat sürdü. Şentop, oturumun tamamlanmasının ardından, birleşimi yarın saat 14.00’te toplanmak üzere kapattı.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ile MHP lideri Devlet Bahçeli’nin de hazır bulunduğu oturumda, Türkiye İşçi Partisi Genel Başkanı Erkan Baş, kapalı oturum kararı olmamasına rağmen, Meclis’te kapalı oturum yapılamayacağını belirterek, Genel Kurul salonunu terk ederek tepki gösterdi.

Verilen beş dakikalık aranın ardından öneri yapılan oylama sonucunda kabul edilerek, Meclis Genel Kurulu’nda kapalı oturuma geçildi.

Meclis’te kapalı oturuma geçilmeden önce Genel Kurul salonuna yakın olan parlamento muhabirlerinin bulunduğu birim dahil, bir çok birim boşaltıldı. Genel Kurul salonunda ise sadece milletvekilleri ile yeminli stenoğraflar ve milletvekillerine yardımcı olacak sağır ve dilsiz kavaslar kaldı.

Akar ve Çavuşoğlu vekillere bilgi verdi

Alınan karar gereği İdlib’de yaşanan son gelişmeler konusunda Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu milletvekillerine bilgi verdiler.

Genel Kurul’da, İYİ Parti adına Genel Başkanı Yardımcısı, Bursa Milletvekili Ahmet Kamil Erozan, MHP adına Grup Başkan Vekili, Manisa Milletvekili Erkan Akçay, HDP grubu adına Grup Başkan Vekili, Adana Milletvekili Saruhan Oluç ve İstanbul Milletvekili Tülay Oruç, CHP adına Genel Başkan Yardımcısı, İstanbul Milletvekili Ünal Çeviköz, İzmir Milletvekili Mehmet Ali Çelebi ve AKP grubu adına ise Bursa Milletvekili eski Bakan Efkan Ala ile Denizli Milletvekili Ahmet Yıldız konuştu.

On yıl boyunca devlet sırrı olarak açıklanmayacak

Gizli tutanaklar bir zarfın içine konulup mumla mühürlenerek 10 yıl boyunca açılmamak üzere devlet arşivine kaldırılacak.

Kapalı oturumla ilgili ve oturumda konuşulanlar hakkında bilgi verenler ve konuşulanları yazanlar hakkında devlet sırrını ifşa etmek suçundan, müebbet hapis cezası istemi ile yargılanacak.

Meclis’te yapılan kapalı oturumundaki görüşmeler devlet sırrı olarak kabul edildiği için milletvekilleri ve bakanlar bu konuda herhangi bir bilgi veremiyor, gazeteciler bu bilgiye sahip olsalar bile yazılı ve görsel basında aktaramıyorlar. Kapalı oturuma ilişkin görüşmelerin tutanakları, 10 yıl boyunca açıklanamıyor. Ancak sadece bu sürenin dolması yeterli değil. Kapalı oturuma ilişkin gizlilik kararının kalkması için Meclis Genel Kurulunun karar vermesi gerekiyor.

1 Mart Tezkere görüşmeleri 17 yıla rağmen açıklanmadı

1 Mart Tezkeresi’nin görüşüldüğü kapalı oturumun tutanakları ise aradan geçen 17 yıla rağmen hala açıklanmadı. ABD’nin Irak’ı işgal etmesi için bölgede Türk askerinin bulunmasını ve Türkiye’nin üs olarak kullanılmasını öngören, “Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Yabancı Ülkelere Gönderilmesi Ve Yabancı Silahlı Kuvvetlerin Türkiye’de Bulunması İçin Hükümet’e Yetki Verilmesine İlişkin Başbakanlık Tezkeresi” 1 Mart 2003 tarihinde Meclis’te görüşülmüştü. AKP milletvekillerinin de oyuyla reddedilen Irak tezkeresine ilişkin kapalı oturumun tutanaklarının açıklanmasına ilişkin muhalefet partilerinin yaptığı başvurular ve sunduğu önergeler kabul edilmedi.

 

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER