A3 Haber

Kadınlara ‘Las Tesis’ davası: Dans yüzünden hapisleri isteniyor

Kadınlara ‘Las Tesis’ davası: Dans yüzünden hapisleri isteniyor

Kadınlara ‘Las Tesis’ davası: Dans yüzünden hapisleri isteniyor
Mart 03
13:00 2020

Şili’li kadınların “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” nedeniyle gerçekleştirdiği danslı protesto eylemi Las Tesis’in benzerini Kadıköy’de yapan altı kadın gözaltına alınmış, daha sonra serbest bırakılmıştı. Kadınlar “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla üç yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Kadıköy’de 8 Aralık 2012 tarihinde ‘Kadın Cinayetlerini Durduracağız’ platformu ile Şili’de ve ülkemizde kadın hakları, kadınlara yönelik şiddet ve kadınlara yönelik cinsel istismar konularına dikkat çekmek amacıyla dans etkinliği yapıldığı hatırlatıldı.

İddianamede, “Grubun müzik eşliğinde aslen İspanyolca olan ve Türkçe’ye tercüme edilmiş bildirilerdeki şarkıyı söylemeye başladığı sırada kolluk tarafından üç defa dağılmaları yönünde uyarıldığı, yasal uyarılara rağmen grup dağılmamıştır” ifadelerine yer verildi.

Altı kadına üç yıla kadar hapis istemi

İddianamede Ayşen Ece Kavas, Fidan Ataselim, Nisa Kör, Seda Elhan Barbaros, Sevda Yeniköylü, Yaprak Okatalı’nın, “Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşe silahsız katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmama” suçlamasıyla altı aydan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmaları talep edildi.

İddianamenin gönderildiği İstanbul Anadolu Asliye Ceza Mahkemesi, iddianameyi kabul ederek duruşma günü verdi.

‘Las Tesis’ meclise taşınmıştı

İstanbul ve Ankara’da sokakta engellenerek gözaltına alınan kadınların Las Tesis protestosu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya karşı Meclis’te gerçekleştirilmişti.

CHP’nin kadın milletvekilleri masalara vurarak, “Ataerkil dünyamız… Kadın olmak suçumuz…” diyerek Las Tesis protestosunun sözlerini söylemişlerdi. CHP’li kadın vekiller, yaptıkları eylemi, ‘Asla yalnız yürümeyeceksin’ diyerek Twitter hesaplarından paylaşmıştı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER