A3 Haber

Ekonomide geçen hafta: Kredi genişlemesi dikkat çekti

Ekonomide geçen hafta: Kredi genişlemesi dikkat çekti

Ekonomide geçen hafta: Kredi genişlemesi dikkat çekti
Mart 05
18:45 2020

28 Şubat haftasında toplam krediler “taksitli ticari krediler” ve “kredi kartları” öncülüğünde hızlı genişledi.

Ağırlıklı olarak “iş yeri” ya da “taşıt” değil, “diğer ticari krediler” kalemi genişledi.

Mevduat banklarının kredi kartlarındaki genişleme (2,2 milyar TL) taksitsiz taraftan geldi. Taksitli hesabı 1 milyar TL daraldı.

Kredi büyümesi sadece mevduat bankalarıyla sınırlı kalmadı. Katılım bankalarının, kalkınma ve yatırım bankaları ile finansman şirketlerinin de taksitli ticari kredileri belirgin biçimde genişledi.

Mevduat bankalarının “konut kredileri” her zamanki temposunda haftalık 1 milyar TL civarında büyüdü. Diğer tüketici kredileri ise haftalık temposunun üzerinde arttı (yüzde 1,5).

Tasfiye olunacak alacaklar yerinde saydı.

28 Şubat haftasında yerleşikler 2 milyar 40 milyon dolar aldılar. Gerçek kişilerin döviz tevdiat hesapları 1 milyar 780 milyon dolar artarken tüzel kişilerinki 260 milyon dolar büyüdü. Toplam DTH’ın 200 milyar dolara ulaşmasına 260 milyon dolar kaldı.

Yabancılar hisse ve tahvil satmaya devam ettiler. Portföyleri hissede 250 milyon dolar, tahvilde 197 milyon dolar azaldı.

Sonuç:

28 Şubat haftasında kredi genişlemesi dikkat çekici derecede hız kazandı. Yanı sıra yurt içi yerleşiklerde dolarizasyon ve yabancılarda ise menkul satışı sürdü.

Bu eğilimin önümüzdeki haftalarda sürmesi durumunda döviz kurlarına nasıl etki edeceğini göreceğiz.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER