A3 Haber

Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi

Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi

Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi
Mart 05
14:19 2020

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme başladı. Görüşmenin gündemi Suriye olacak.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye’nin İdlib bölgesinde yaşananları görüşmek üzere Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Moskova’da bir araya geldi.

Liderlerin bu seneki üçüncü yüz yüze görüşmesi, İdlib’de gerilimin yükseldiği dönemde gerçekleşiyor.

Rusya ve Türkiye İdlib’de karşı karşıya

Türkiye’nin İdlib’de HTŞ ve diğer grupları desteklemek üzere operasyon başlatmasıyla birlikte, İdlib’de Suriye ordusunu destekleyen Rusya’yla Türkiye karşı karşıya gelmiş oldu.

Sputnik’in haberine göre Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, bugünkü Putin-Erdoğan görüşmesinden beklentileri sorulduğunda, İdlib’deki gerilimin “nedenleri hususunda ortak bir anlayışa varmak” ve gerilimin dindirilmesi için “ortak önlemler almak” istediklerini belirtmişti.

Kalın: Mutabakat ümidiyle gidiyoruz

Türkiye Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Moskova’ya İdlib hususunda “mutabakat ümidiyle” gideceklerini söylemişti.

Ayrıca Peskov, Moskova’daki görüşmelerin “uzun ve zor” geçmesini beklediklerini de kaydetmişti.

Erdoğan ve Putin’den ilk mesajlar

Görüşme öncesinde açıklama yapan Putin, “Hayatını kaybeden askerleriniz için taziyelerimi iletiyorum. Telefon görüşmemizde ifade ettiğim gibi, hiç kimse, orada Türk askerlerinin bulunduğunu bilmiyordu. Suriye Ordusunun da ciddi kayıpları var” derken, “bu olayların tekrarlanmaması” gerektiğini vurguladı.

Erdoğan ise şunları söyledi:

“Malum bu görüşmeyi Türkiye’de yapacaktık. Sizin buradaki Anayasa çalışmaları sebebiyle bu davetinizi burada gerçekleştiriyoruz. Tabii, İdlib müzakreleri sebebiyle büyük önem arz ediyor. Bölgede sıkıntı. Dünyanın gözü burada. Bugün buradan atacağımız adım, alacağımız isabetli kararlar, bölgemizi, ülkemizi de rahatlatacaktır. Türkiye Rusya ilişkilerinin tavan yaptığı bir dönemi yaşıyoruz. Gerek savunma sanayinde, gerek ticari ilişkilerimizdde çok farklı bir dönem içerisindeyiz. Bunları çok daha ileri taşımamızın hesaplarını yapıyoruz. Bunları güçlendirerek götürmek de bizim en büyük amacımız. Bunu da başaracağımıza inanıyorum. Bu kabul için tekrardan teşekkür ediyorum.”

Görüşme sona erdi

Erdoğan-Putin görüşmesi sona erdi. Görüşme 2 saat 40 dakikanın ardından sona erdi.

Görüşmenin ardından heyetler arası temaslara geçildi.

Görüşmeyle ilgili henüz açıklama yapılmadı.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER