A3 Haber

Bu belirsizliklerle bütçe yorumu yapana şapka…

Bu belirsizliklerle bütçe yorumu yapana şapka…

Bu belirsizliklerle bütçe yorumu yapana şapka…
Mart 06
23:51 2020

Hazine’nin Şubat ayı bütçe nakit gerçekleşmeleri geldi.

İlk mesaj: Ne kadar çok çalışırsan çalış faiz senden çok çalışır! İlk iki aydaki faiz ödemesi: 20 milyar 453 milyon TL. Kabaca ifade edersek, Merkez Bankasından Ocak ayında gelen 41,5 milyar TL ancak ilk dört aydaki faizlere yetecek.

İkinci mesaj: Borç yiyen kesesinden yer! İlk iki aydaki net borçlanma: 47 milyar 408 milyon TL. Bunun yarısı dış borç… Ocak ayında “bu yıla özel gelir” 45 milyar TL gelmişti. Şubatta bunun üzerine 42 milyar TL borçlanılmış.

Üçüncü mesaj: Ak akçe kara gün içindir! Hazine 62,6 milyar TL mevduat yapmış. Bunu yorumu için ayın 20’sinde gelecek olan bütçe verilerini görmemiz gerekecek.

Dördüncü mesaj: Ayak yorgan ilişkisi önemlidir! İlk iki aydaki faiz dışı giderler 173 milyar oldu. Bunu kabaca 6 ile çarparsak 1,038 milyar TL ediyor. 2020 bütçesindeki hedef yaklaşık 957 milyar TL. Yani hedeften sapma var. Gelir tarafı ise fena gitmiyor.

Ancak önümüz ciddi belirsizliklerle dolu. Suriye, Libya, Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerden ve bütün bunların uzantılarından kaynaklanan giderlerin nasıl seyredeceği belli değil.
Bir de ne kadar süreceği, bizim bütçeye nette nasıl bir etki yaratacağı belli olmayan Covid19 belirsizliği var.

Şahsen 24 Şubat’ın dünya finans piyasaları için bir milat olduğunu düşünüyorum. Yeni bir dönem başladı. Bu dönem tamamlanıncaya kadar risksiz yolları tercih etmek bana daha doğru geliyor.

Bu dönemin ilk iki haftası geride kaldı. İddialı öngörümler yapmak için henüz erken ama durumun çok parlak olmadığı da belli.

Bizde Korona’nın etkileri İdlib’in gölgesinde kaldı. Küresel ekonomik hasarın ve muhtemel risklerin yeterince kavranamadığını düşünüyorum!

10 yıldır FED geliyor küçük yangınları söndürüp hayatı güzelleştiriyor ya. Bu bazı kesimlerde “körleşme” yaratmış durumda. Aman dikkat!

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER