A3 Haber

Bin 500 yıllık kilise sanat galerisi yapıldı, Fatih Sultan Mehmet’in resmi asıldı

Bin 500 yıllık kilise sanat galerisi yapıldı, Fatih Sultan Mehmet’in resmi asıldı

Bin 500 yıllık kilise sanat galerisi yapıldı, Fatih Sultan Mehmet’in resmi asıldı
Mart 09
12:47 2020

Kayseri’de bulunan bin 500 yıllık tarihi Tol Kilisesi, restorasyonun ardından sanat galerisi yapıldı. Bin 500 yıllık tarihi kilisenin duvarına Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in resmi asıldı.

Kayseri’nin Talas ilçesine bağlı Kiçiköy Mahallesi Harmanlar Sokağı’nda yer alan kayadan oyma Tol Kilisesi’nin girişi sivri kemerli üç bölümden iç mekanı ise dört bölümden oluşuyor.

Yıllarca bakımsız kalan tarihi kilisenin sanat galerisine dönüştürülmesi için Talas Belediyesi tarafından restorasyon çalışması başlatıldı. Yaklaşık dokuz yıl süren çalışmayla tarihi kilise restore edilerek, sanat galerisine dönüştürüldü. Tarihi kilisenin en göz alıcı duvarına da Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in resmi asıldı.

“Kayadan oyma kilise”

Sanat galerisinde sanatçıların yaptığı eserler sergileniyor. Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın, restorasyonu tamamlamanın mutluluğu içinde olduklarını belirterek, “Bulunduğumuz yer 1500 yıllık bir mekan. Burası Tol Kilisesi adı verilen kayadan oyma kilise olarak yapılmış. O dönemden bu tarafa kilise olarak kullanılmış. Ancak son zamanlarda burası restorasyonuyla birlikte Kayseri’de ilk defa müstakil bir sanat galerisi olarak hazırlanmış tek bina oldu. Buranın açılışını yakın zamanda yaptık. Burada ilk açılış yaptığımızda Türkiye’nin önemli sanatçıları sergiler açtılar. Mekanda hat, ebru, cilt ve cam sanatı eserleri sergilendi. Bundan sonra artık her ay sanat eserleri burada sergilenecek” diye konuştu. (DHA)

About Author

Uğraş Vatandaş

Uğraş Vatandaş

Related Articles

TÜM HABERLER