A3 Haber

Petrolde 1991’den bu yana en sert düşüş

Petrolde 1991’den bu yana en sert düşüş

Petrolde 1991’den bu yana en sert düşüş
Mart 09
08:24 2020

ABD başta olmak üzere son dönemde küresel faiz indirimleri ve gevşeme yanlısı adımların devam edeceği beklentisine rağmen koronavirüsün küresel ekonomik aktiviteye etkisine yönelik endişeler bugün de küresel piyasalarda kuvvetli satışlara neden oldu. Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) ve OPEC dışı bazı ham petrol üreticisi ülkelerin anlaşmaya varamamasının ardından Brent türü ham petrolün varil fiyatı yüzde 25 düşerek 31.43 dolar oldu.

Suudi Arabistan’ın başını çektiği Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü’nün (OPEC) 14 üyesiyle, Rusya ve OPEC üyesi olmayan diğer petrol üreticileri, corona virüsün petrol talebinde azalmaya neden olması sonrası nasıl bir strateji izlenmesi gerektiği konusunda anlaşamıyor.

Rusya, Suudi Arabistan’ın petrol üretimini günde 1,5 milyon varil azaltma talebine olumsuz yanıt vermişti.

Petrol fiyatları Ocak ayı başındaki 72 dolar seviyesinden geçen haftanın son işlem günü itibarıyla 50 doların altına gerilerken altına yönelim de kuvvetini koruyor. Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları bu sabah 1991’den bu yana görülen en sert düşüşü yaşadı.

OPEC’in üretimi kısma konusunda anlaşmaya varamaması sonrası Suudi Arabistan’ın ham petrol üretimini artırma ve satış fiyatını düşürme kararı alması uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarının bu sabah yüzde 25 düşmesine yol açtı.

Akaryakıt sektörü yetkililerine göre Türkiye’de de akaryakıta bir indirim bekleniyor fakat dolar kurunun seyri de indirimin miktarında önemli olacak.

ABD West Texas Intermediate ise brent petrol fiyatını yüzde 27 düşürerek 30 dolara indirdi.

Söz konusu fiyat, 22 Şubat 2016’dan bu yana en düşük seviye olarak tarihe geçti.

Avusturya’nın başkenti Viyana’da düzenlenen ve yaklaşık 7 saat süren OPEC toplantısında ek üretim kesintisi kararında uzlaşılamamıştı.

OPEC Genel Sekreteri Muhammed Barkindo “Bu toplantıyı sona erdirdik ancak istişareler devam edecek, birkaç oylama meselemiz var, herkesi bir araya getirmemiz gerekiyor, fikir birliği önemli” demişti.

OPEC ve OPEC dışı ülkelerin toplantısında ek üretim kesintisi kararının çıkmaması küresel piyasada arz fazlasında artış riski oluştururken, Çin’de ortaya çıkan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dünya genelinde ham petrol talebini olumsuz etkiliyor.

Her iki durum petrol fiyatları üzerinde aşağı yönlü baskı oluşturuyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER