A3 Haber

Rapor: İzmir merkezde depreme hazır yapıların oranı yüzde 12

Rapor: İzmir merkezde depreme hazır yapıların oranı yüzde 12

Rapor: İzmir merkezde depreme hazır yapıların oranı yüzde 12
Mart 10
15:34 2020

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı rapor, İzmir’in kent merkezinin olası bir depremde karşılaşacağı yıkımı gözler önüne serdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclis toplantısında gündeme gelen rapora göre kent merkezindeki yapıların yüzde 36’sının çürük, yüzde 52’sinin ise eski yönetmeliğe göre yapıldığı ortaya çıkarken, depreme hazır olan yapı stoku oranı ise sadece yüzde 12.

2 milyon 200 bin yurttaşın can ve mal güvenliği tehlikede

Rapora göre yaklaşık 2.5 milyon yurttaşın yaşadığı yaşadığı kent merkezinde olası bir deprem afetinde 2 milyon 200 bin vatandaşın can ve mal güvenliği yok.

Ege’ye Bakış’tan Adem Sarıkaya’nın haberine göre İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer başkanlığında yapılan Mart ayının ilk meclis toplantısında deprem hazırlıkları ve kentsel dönüşüm projeleri masaya yatırıldı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Suphi Şahin, İzmir’deki kentsel dönüşüm projelerine ilişkin İzmir Büyükşehir Meclisi’nde “Kentsel dönüşüm stratejisi uygulaması yapılması” başlıklı teknik bir sunum gerçekleştirdi.

Şahin, son birkaç aydır meydana gelen depremler sonrasında tartışma konusu olan belediyenin çeşitli kamu kurumlarıyla birlikte ortaklaşa hazırladığı deprem master planı çalışmaları ve belediyenin yedi ayrı alanda yürüttüğü kentsel dönüşüm projeleri hakkında meclis üyelerini bilgilendirdi. Yerel yönetimlerin de içerisinde yer aldığı toplam 13 kamu kurumunun 29 ortak strateji ve 87 eylem belirlediğini, bu doğrultuda 2011 yılından bu yana eylem planının bir an önce hayata geçirilmesini beklediklerinin altını çizdi.

11 merkez ilçede yıkılması gereken 131 bin yapı var

Belediyenin hazırladığı rapora göre, 11 merkez ilçede 368 bin 337 adet mevcut yapı arasında, derhal yıkılması gereken 131 bin 575 gecekondu ya da kaçak yapı olduğuna dikkat çekilirken, can ile mal güvenliği açısından sakıncalı yapı sayısının oranının da yüzde 36’ya tekabül ettiği raporlara yansıdı.

Raporda kent merkezindeki yapılardan 192 bin 804 adetinin yani yüzde 52’sinin ise eski mevzuata göre yapıldığı yer aldı.

Tüm bu verilerin ışığında İzmir metropolündeki yapı stokunun sadece yüzde 12’sinin güvenilir olduğu ve 43 bin yapının yeni deprem yönetmeliğine göre inşa edildiği tespit edildi.

Toplam maliyeti 8.4 milyar dolar

Sekiz yıldır yapılan çalışmalar sonucunda 233 bin hektarda jeolojik etüdün tamamlandığı bilgisini veren Şahin, 7 bin hektarlık alanda kentsel yenilemeye dönük çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti. Şahin, “300 hektarda 5 bin bağımsız bölüm, 700 bin metrekare inşaat alanımız hazır. Bunun da maliyeti 1,2 milyar dolar. Bütüne baktığımızda ise kentsel dönüşüm olarak bu rakamın 7 katını hedefliyoruz. Belediye olarak bu bütçeyi yönetmek istiyoruz” dedi.

Dar boğaz vurgusu

Bütçenin oldukça yüksek olduğuna ve bundan kaynaklı yüklenici firmaların da dönüşüm işlerine girmekte çekince gösterdiğine dikkat çeken Şahin, “Biz de bu bütçeleri bölerek dönüşümü gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Bu şu sıralar biraz sekteye uğruyor. Küçük finansmanları kendimiz ayarlayarak küçük bütçeli işleri de bu dar boğazı atlatmak adına planlamalar yapıyoruz. Orta vadede yapacağımız işlerle ilgili de dış finansman görüşmelerimizi sürdürüyoruz” açıklamasında bulundu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER