A3 Haber

BM uyardı: Çekirge istilası Türkiye sınırına dayandı

BM uyardı: Çekirge istilası Türkiye sınırına dayandı

BM uyardı: Çekirge istilası Türkiye sınırına dayandı
Mart 12
17:25 2020

Birleşmiş Milletler, Doğu Afrika ülkelerindeki çiftçilerin hayatını aylarca kabusa çeviren çöl çekirgesi sürülerinin yeniden etkisini artırabileceğini duyurdu. Hazırlanan raporda çekirgelerin sınır komşumuz Irak’a kadar geldiği duyuruldu.

BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) bir durum raporu yayınlayarak birçok ülkeyi uyardı. Özellikle Afrika’yı etkileyen çekirge istilası rapora göre alarm verici boyutlara ulaştı ve etki alanı genişliyor. Paylaşılan haritaya göre çekirgeler Irak sınırına dayandı.

Birleşmiş Milletler (BM), Doğu Afrika ülkelerindeki çekirge istilasıyla ilgili çarpıcı veriler yayınladı. Çekirge sürüleri her gün 150 kilometre yol katederek Türkiye’nin de dahil olduğu bölgeye doğru yaklaşıyor. Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.

Çekirgeler komşu ülke Irak’a kadar ulaştı

FAO’nun Twitter hesabında paylaşılan bir haritada çekirgelerin Irak’a kadar geldiği görüldü. Raporda, çekirgelerin etkisini göstereceği ülkeler arasında Kenya, Somali, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, İran ve Pakistan gösterildi.

Türkiye risk altında değil

Teyit.org’un haberine göre, Türkiye’nin risk altından bulunan ülkeler arasında değil. Şubat 2020’den itibaren birçok Afrika ülkesini etkisi altına alan çöl çekirgeleri istilası hakkında, FAO’nun 10 Mart 2020’de yayınladığı güncel rapora ulaşılabiliyor. Raporda yer alan ve 2-9 Mart 2020 tarihleri arasında ülkelerdeki durumu gösteren haritaya göre, İran Irak sınırının güneyinde kalan bölgede yetişkin çekirge sürüleri var. Haritada Etiyopya, Suudi Arabistan ve Pakistan gibi ülkelerdeki son durumlar da işaretlenmiş.

Raporda çöl çekirgesi sürülerinin gelecek hareketlerini öngören bir projeksiyon da var. Mart Haziran 2020 tarihleri arasını kapsayan projeksiyona göre, çekirgelerin güzergahında Türkiye yer almıyor.

Aynı raporda Şubat 2020 tarihli büyük ölçekli bir harita bulunuyor. FAO, haritadaki ülkeleri “Sakin”, “Dikkat”, “Tehdit” ve “Tehlike” olarak dört grupta sınıflandırmış. Türkiye bu sınıflandırmalardan hiçbirine konmamış.

FAO tarafından yayınlanan ve Nisan 2020 tahminlerinin de yer aldığı çöl çekirgeleri bülteninde, Türkiye, İsrail, Ürdün, Filistin gibi ülkeler özelinde önemli bir gelişme olmayacağı da ifade edilmiş.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER