A3 Haber

TTB’den Sağlık Bakanlığı’na çağrı: Koronavirüs süreci şeffaf yürütülsün, bilgi saklanmasın

TTB’den Sağlık Bakanlığı’na çağrı: Koronavirüs süreci şeffaf yürütülsün, bilgi saklanmasın

TTB’den Sağlık Bakanlığı’na çağrı: Koronavirüs süreci şeffaf yürütülsün, bilgi saklanmasın
Mart 12
09:04 2020

Türk Tabipleri Birliği, koronavirüs salgınıyla ilgili sürecin şeffaf bir şekilde yürütülmesi gerektiğini belirterek, koronavirüsün hangi il, hangi ilçe, hangi kasabada tespit edildiği paylaşılmalı” dedi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Başkanı Prof. Dr. Sinan Adıyaman, dünyada binlerce insanın ölümüne yol açan ve Türkiye’de de görülen koronavirüs salgınında bakanlığın süreci şeffaf yürütmesi gerektiğini belirtti.

“Paniği gerektirecek durum yoktur, ancak sağlık otoritesinin dünyadaki deneyimlerden de yararlanarak bütün önlemleri alması ve halkın hijyen ve korunma tedbirlerine dikkat etmesi gereklidir” diyen Adıyaman, “Koronavirüs vakasının tespit edildiği il bilgisi paylaşılmalı” çağrısında bulundu.

“Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), dünyadaki olguları izlerken il il, eyalet eyalet vakanın görüldüğü yerlerin bilgilerini paylaşıyor” diyen Adıyaman, “Hangi kent, hangi kasaba olduğuna kadar belirtiliyor. Türkiye’de bu bilgi paylaşılmadı ama umarım en kısa sürede paylaşılacaktır” sözlerini kaydetti.

Adıyaman, “Bakan açıklamayı şeffaflık olarak adlandırıyor ama bunun şeffaflıkla alakası yok. En azından vakanın görüldüğü ilin açıklanması gerekiyor. Bu tip durumlarda bu bilgiler çok önemlidir. Görülen illerde halkın paniğe kapılacağı düşünülebilir ama böyle bütün bir ülke paniğe kapılıyor. Dünyada virüsün görüldüğü şehrin açıklanmadığı başka bir ülke yok. Çünkü o bölgeyi çevrelemek ve kontrol altına almaya çalışmak gerekir. Hem şeffaflıktan bahsediliyor hem de eksik bilgiler veriliyor. Salgın yönetimi için bu bilgiler önemli” diye altını çizdi.

“Tedirgin olalım ama panik olmayalım”

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Ateş Kara, Türkiye’deki ilk koronavirüs vakası ile ilgili “Tedirgin olalım ama panik olmayalım. Çok az kişiyle temas edip çok fazla dışarıya çıkmayan birisi, o bakımdan şansımız var. Erken dönemde yakalandı ve o sayede de çok az temaslısının olduğu bir dönemi yakaladık” dedi. Prof. Dr. Kara, Türkiye’de virüs saptanan kişinin karantina altında olduğunu hatırlatarak “Yurtdışında virüsü aldığını biliyoruz. Temasta olduğu kişileri kontrol altına aldığımızı ve 14 gün kadar da karantinada tutacağımızı söyleyebiliriz” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER