A3 Haber

Mahkemeden Urla villaları kararı: İmar planları kamu yararına aykırı

Mahkemeden Urla villaları kararı: İmar planları kamu yararına aykırı

Mahkemeden Urla villaları kararı: İmar planları kamu yararına aykırı
Mart 13
17:16 2020

İzmir’in Urla ilçesinde bulunan ve kamuoyunda uzun süre tartışmalara neden olan Urla Villaları için mahkemeden beklenen karar geldi. TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın imar planlarına açtığı davada, İzmir 2. İdare Mahkemesi, planları kamu yararına aykırı bularak iptal etti.  

A3 Haber Merkezi | Kamuoyunda uzun süre tartışmalara neden olan İzmir’in Urla ilçesi Zeytineli mahallesindeki “Urla villaları” için mahkemeden beklenen karar çıktı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası’nın karşı imar planlarına dava açtığı Urla villalarında mahkeme imar planları için iptal kararı verdi. Şehir Plancıları Odası, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2015 yılında onaylanan 1/5.000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ile 1/1.000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planlarına, hukuka ve imar mevzuatına aykırı olduğu gerekçesiyle dava açtı.

TMMOB Şehir Plancıları Odası, imar planlarının açıkça bir doğa katliamı niteliğinde olduğunu ve 1.derece doğal sit alanının içinde yer alan kaçak yapıların yasallaştırılması amacıyla hukuku açıkça kamu zararı yönünde alet edildiğini savunmuştu.

Mahkeme kamu yararına aykırı bulundu

İzmir 2. İdare Mahkemesi tarafından verilen kararda, “Dava konusu planda ‘konut alanı’ olarak belirlenen alanın, mevcut yapılaşma sınırlarını da aşacak biçimde belirlenmiş olmasının koruma ilkelerine aykırı olduğu hususları dikkate alındığında ise, anılan bu hususlar yönünden hukuka, imar mevzuatına, koruma ilkeleri ve kamu yararına uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır” ifadelerine yer verildi.

Öte yandan tartışmalara neden olan imar planlarının iptaline oybirliği ile karar verildi.

Ne olmuştu ?

İzmir’in Urla ilçesi Zeytineli Köyü Hacılar Koyu’ndaki villların kaçak yapıldığı iddialarıyla başlayan, daha sonra villaların bulunduğu alanın birinci derece doğal SİT alanı kapsamından, inşaata izin veren 3’ncü derece SİT alanına dönüşmesinin ardından konu yargıya taşınmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a ait olduğu öne sürülen villaların da aralarında bulunduğu alanın SİT derecesinin düşürülmesinin iptali davası sürerken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yeni imar planları hazırlamıştı. TMMOB o dönemde imar planlarının iptali için dava açacağını duyurmuştu.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER