A3 Haber

Binlerce ölüme neden olan koronavirüs hücrelerimizi nasıl ele geçiriyor?

Binlerce ölüme neden olan koronavirüs hücrelerimizi nasıl ele geçiriyor?

Binlerce ölüme neden olan koronavirüs hücrelerimizi nasıl ele geçiriyor?
Mart 14
13:56 2020

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile ilgili her geçen yeni bir bilgi keşfediliyor. Farklı ülkelerdeki birçok bilim insanı virüs üzerinde çalışmalarını hız kesmeden devam ediyor. Peki koronavirüs hücrelerinizi nasıl ele geçirir? İşte virüsün ilerlemesinin adım adım aşamaları… 

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan koronavirüs, binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden olurken bilim insanları virüs üzerindeki çalışmalarını sürdürüyor. NYT haberini çeviren Matematiksel’de yer alan habere göre en az altı başka tipte koronavirüsün insanları enfekte ettiği bilinmektedir. Bunların bazıları soğuk algınlığına ve ikisi salgınlara neden olan SARS ve MERS’tir.

Sivri Uçlu Yapısı

Koronavirüs, adını yüzeyinden çıkıntı yapan taç benzeri sivri uçlardan almıştır. Virüs, sabunla temas ettiğinde ayrılan yağlı bir lipid molekülleri baloncuğu içine alınır.

Hassas Hücreye Girme

Virüs vücuda burun, ağız veya gözlerden girer, daha sonra ACE2 adı verilen bir protein üreten hava yollarındaki hücrelere bağlanır.

Viral RNA’yı Serbest Bırakma

Virüs, yağlı zarını hücre zarıyla kaynaştırarak hücreye bulaşır. İçeri girdikten sonra, koronavirüs RNA adlı genetik materyal parçacığını hücre içine bırakır.

Hücrenin Ele Geçirilmesi

Virüsün genomu 30.000’den az genetik “kod” uzunluğundadır. (Bizim genomumuz 3 milyardan fazla genetik kod taşır) Enfekte hücre RNA’yı okur ve bağışıklık sistemini uzak tutacak ve virüsün yeni kopyalarını toplamaya yardımcı olacak proteinler yapmaya başlar.

Antibiyotikler bakterileri öldürür ve virüslere karşı çalışmaz. Ancak araştırmacılar viral proteinleri bozabilecek ve enfeksiyonu durdurabilecek antiviral ilaçları test ediyorlar.

Viral Proteinlerin Yapılması

Enfeksiyon ilerledikçe, hücrenin organelleri koronavirüsün daha fazla kopyasını oluşturacak yeni sivri uçları ve diğer proteinleri üretmeye başlar.

Yeni Kopyaların Birleştirilmesi

Virüsün yeni kopyaları toplanır ve hücrenin dış kenarlarına taşınır.

Enfeksiyonun Yayılması

Enfekte olmuş her hücre, bozulmadan ve ölmeden önce virüsün milyonlarca kopyasını üretebilir. Virüsler yakındaki hücrelere bulaşabilir veya akciğerlerden kaçan damlacıklara dönüşebilir.

Bağışıklık Sisteminin Cevabı

Çoğu Covid-19 enfeksiyonu, bağışıklık sistemi virüsü temizlemek için savaşırken ateşe neden olur. Ağır vakalarda, bağışıklık sistemi aşırı tepki verebilir ve akciğer hücrelerine saldırmaya başlayabilir. Akciğerler, sıvı ve ölmekte olan hücrelerle tıkanır ve nefes almak zorlaşır. Enfeksiyonların küçük bir yüzdesi akut solunum sıkıntısı sendromuna ve muhtemelen ölüme neden olur.

Vücuttan Ayrılışı

Öksürme ve hapşırma, virüs yüklü damlacıkları yakındaki insanlara ve yüzeylere atabilir, burada virüs birkaç saat ila birkaç gün boyunca bulaşıcı olarak kalabilir.

Enfekte insanlar, bir maske takarak virüsü yaymaktan kaçınabilirler, ancak sağlıklı insanların hasta bir kişiye temas etmedikleri sürece maske takmalarına gerek yoktur.

Olası Aşı

Gelecekteki bir aşı, vücudun SARS-CoV-2 virüsünü hedefleyen ve insan hücrelerine bulaşmasını önleyen antikorlar üretmesine yardımcı olabilir. Grip aşısı benzer şekilde çalışır, ancak bir grip aşısından üretilen antikorlar koronavirüse karşı koruma sağlamaz.

Koronavirüs ve diğer virüslerle enfekte olmayı önlemenin en iyi yolu, ellerinizi sabunla yıkamak, yüzünüze dokunmaktan kaçınmak, hasta insanlardan uzak durmak ve sıkça kullanılan yüzeyleri düzenli olarak temizlemektir.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER