A3 Haber

Halk Ekmek’e AKP ve MHP engeli

Halk Ekmek’e AKP ve MHP engeli

Halk Ekmek’e AKP ve MHP engeli
Mart 14
08:24 2020

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi’nde çoğunluğa sahip AKP’li üyelerin engellemeleri sürüyor. AKP ve MHP’li meclis üyeleri yeni halk ekmek büfelerinin açılmasına engel koydu.

İBB Meclisi’nin önceki günkü toplantısında şehir genelindeki halk ekmek büfelerinin biten kira sözleşmelerinin uzatılması ve yeni büfelerin açılmasına ilişkin talep görüşürldü.

Teklifte, belediye hüküm ve tasarrufu altında bulunan yerlere halk ekmek büfesi konulması ve işletilmesi işinin 3 yıl süreliğine belediye iştiraki İstanbul Halk Ekmek AŞ’ye verilmesi istendi. AKP’li meclis üyelerinin çoğunlukta olduğu komisyon teklife ilişkin sadece mevcut büfelerin kira sözleşmesinin uzatılması yönünde görüş verdi.

Yapılan oylamada söz alan CHP’li meclis üyesi Ülkü Sakalar, halk ekmek büfelerinin yaygınlaştırılmasına ilişkin teklifin karşılanmadığını belirterek aykırı teklif sundu. Yapılan oylamada AKP’li ve MHP’li meclis üyeleri ret oyu kullandı.

AKP ve MHP oylarıyla reddedildi

İBB İnsan Kaynakları Şube Müdürlüğü’nün Sosyal Hizmetler ve Bağımlılıkla Mücadele Daire Başkanlığı’na bağlı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Şube Müdürlüğü kurulması teklifi de AKP’li ve MHP’li meclis üyelerinin oylarıyla reddedildi.

“Ara cins” tartışması

Mecliste oylama sırasında çıkan tartışmada hukuk komisyonunun AKP’li başkanı Muhammed Kaynar, “Toplumsal cinsiyet ile neyi savunduklarını şöyle ifade edeyim ‘ara bir cinsiyet’ meselesi var ya… Yani kadın ve erkek meselesi dışında bir mesele. Saklamaya çalıştıkları şey bu. İstanbul’da birkaç defa teşebbüs edilip de yapılamayan eylemler oldu biliyorsunuz. Gökkuşağı renklerine bürünerek bir takım şeyler yapılmak istendi. Bu toplum bunu kabul etmez” dedi.

CHP’li meclis üyesi Filiz Öztürk Çelik de “Toplumsal cinsiyet eşitliği komisyonunu tam da tırnak içinde hukuk komisyonu başkanı hukukçu Muhammed Bey’in bakış açısı nedeniyle istiyoruz. Beyefendi literatüre yeni bir kavram kattı: Ara cinsler” dedi.

Bir yıl öğrenci akbili

Öte yandan İBB Meclisi’nde üniversiteyi kazanamayan gençlerin 1 yıl daha 50 lira olan öğrenci İstanbulkart’ını kullanabilmesine oybirliğiyle karar verildi. Avcılar’da riskli binaların güçlendirilmesini sağlayan imar plan değişikliği notu da İBB Meclisi’nde oybirliğiyle kabul edildi.

İETT’deki 9.1 milyon liralık vurgun haberi için önerge

CHP’li İBB Meclis Üyesi Nadir Ataman, basına yansıyan “İETT’deki 9.1 milyon liralık vurgun” haberi ile ilgili soru önergesi vermek istedi. Ataman önergesinde “İki memur İETT’yi 9.1 milyon lira dolandırdı. Usulsüzlüğün tespitinin ardından Savaş I. ve Ahmet K. hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunuldu. Biri Kanada’ya kaçtı, diğeri aranıyor. Gerçi sizin yandaş gazetelerden başka bir şey okuduğunuzu zannetmiyorum. Ufkunuzu açmak isterseniz size tavsiye ediyorum ara sıra Sözcü, Cumhuriyet, Birgün, OdaTV okursanız gerçek haberlere ulaşmış olursunuz” dedi.

AKP’den itiraz

Önergenin oylanması öncesinde söz alan AKP Grup Sözcüsü Faruk Gökkuş, “Yapılan bir yolsuzluktan bahsediliyor. Konu yargıya yansımış durumda. Hukuk gereğini yapıyor. Böyle soru önergesi olmaz. Bu tür soru önergeleri ile meclisi provoke etmeyelim. Yalova’da da yolsuzluk yapıldı. Ayrıca kimse gazetecilik yaptığı için tutuklanmıyor. MİT görevlilerinin kimliğini ifşa etmenin neresi gazetecilik?” diye konuştu.

Önerge kabul edilmedi

Ataman’ın önergesi AKP ve MHP grubunun oyları ile reddedildi. Ataman’ın geçtiğimiz ay, İBB’ye bağlı Şehir Hatları A.Ş’nin hurda hırsızlığı gerekçesiyle aralarında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın kuzenin de bulunduğu 4 isim hakkındaki suç duyurusuna ilişkin soru önergesi de AKP ve MHP’nin oyları ile reddedilmişti.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER