A3 Haber

HDP’den ‘koronavirüs’ çağrısı: Tutuklular tahliye edilsin, infazlar ertelensin

HDP’den ‘koronavirüs’ çağrısı: Tutuklular tahliye edilsin, infazlar ertelensin

HDP’den ‘koronavirüs’ çağrısı: Tutuklular tahliye edilsin, infazlar ertelensin
Mart 16
14:38 2020

Koronavirüs salgınının cezaevlerindeki mevcut riskleri artırdığına dikkat çeken HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, salgının cezaevlerine bulaşması halinde toplu ölümler yaşanabileceği uyarısında bulundu.

HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş, cezaevinde bulunan hasta, 65 yaş üstü ve hamile tutuklular ile çocuklar başta olmak üzere tüm tutuklu ve hükümlüler için gerekli tedbirlerin alınması amacıyla Meclis’e kanun teklifi sundu.

Beştaş, kanun teklifinin gerekçesinde, tutukluluk hâli bir önlemken, Türkiye’de bunun cezaya dönüştüğünü belirterek, “Bu durum, hasta tutuklular açısından katmerlenmektedir” dedi.

Yaşatma hükümlülüğünü hatırlattı

Türkiye cezaevlerinde 400’ün üzerinde ağır hasta olmak üzere 1400 civarında hasta tutuklu olduğunu hatırlatan Beştaş, “Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilan edilen pandemi kapsamında cezaevinde bulunan hasta mahpusların risk altında bırakılmamaları önemli bir gündem haline gelmiştir” dedi.

Beştaş, 65 yaş üstü mahpuslar, hamile mahpuslar ile anneleri ile birlikte cezaevinde kalmak zorunda olan çocukların da risk grubunda olduğuna dikkat çekerek, devlete ‘yaşatma yükümlülüğü’nü hatırlattı.
Beştaş’ın sunduğu kanun teklifi, Ceza Muhakemesi Kanunu ile Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunda değişiklik yapılmasını öngörüyor.

Kanun teklifi, cezaevi koşullarındaki tedavinin iyileşme sağlamayacağı, hastalığın ilerlemesine neden olacağı ya da tek başına ihtiyaçlarına karşılayamayacak durumda olan kişiler hakkında tutuklama kararı verilmemesi, tutukluların için ise tahliye kararı verilmesini öngörüyor. Her iki durum için de tam teşekküllü devlet hastanesi, eğitim ve araştırma hastanesi, üniversite hastanesi sağlık kurulu raporu şart koşuluyor.

Salgın halinde derhal tahliye

Aynı maddeye, ayrıca “Ülke çapında salgın hastalıkların baş göstermesi halinde ise cezaevinde bulunan hasta tutukluların derhal tahliyeleri sağlanır” fıkrası ekleniyor.

Kanun teklifi ile Ceza Muhakemesi Kanunu’na “Ülke çapında meydana gelen tehlikeli salgın hastalık veya hastalıklar kapsamında cezaevinde bulunan tüm tutukluların derhal salıverilmesine ve haklarında adli kontrol hükümleri ile seçenek yaptırımların uygulanmasına karar verilir” fıkrası da ekleniyor.

Teklife göre, cinsel dokunulmazlığa karşı suçlar, insanlığa karşı suçlar, uyuşturucu veya uyarıcı madde imal ve ticareti, kasten insan öldürme suçu ve aynı suçtan birden fazla kere cezaevinde bulunanlar hakkında en ağır adli kontrol hükümleri uygulanacak.

Cezanın infazı üç ay ertelensin

Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun’un 16 maddesine ise “Ülke çapında meydana gelen tehlikeli salgın hastalık veya hastalıklar kapsamında; en büyük risk grubunu oluşturan hasta hükümlüler, 65 yaş üstü hükümlüler, hamile hükümlüler ile çocuğu ile birlikte cezaevinde kalmakta olan hükümlülerin derhal salıverilmesine ve haklarında denetimli serbestlik hükümleri ile seçenek yaptırımların uygulanmasına karar verilir” fıkrası ekleniyor. Bu kapsam dışında kalan hükümlülerin cezalarının infazının üç ay ertelenmesi, salgının devam etmesi halinde üç ay daha uzatılması öngörülüyor.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER