A3 Haber

Koronavirüs gürültüsünde kaybolan ekonomik veriler

Koronavirüs gürültüsünde kaybolan ekonomik veriler

Koronavirüs gürültüsünde kaybolan ekonomik veriler
Mart 17
16:46 2020

TÜİK dün iki veri açıkladı. Gündem doğal dolarak sadece Covid19 olduğu için fazlaca üzerinde durulmadı.
Doğrudur, bugün için bu verilerin ait olduğu dönemden çok farklı bir noktadayız. Şahsen küresel ve yerel piyasaların 24 Şubat itibariyle yeni bir faza geçtiğini düşünüyorum.

***
Yine de gelen verilere bir bakalım. En azından koronavirüs gibi sarsıcı bir gelişme olmasaydı abat mı olacaktık onu görmek için:

Şubat ayı konut satışları: Şubatta 118.753 adetle Ocak ayına göre yaklaşık beş bin adet fazla konut satıldı. İkinci el satışlar toplam satışların yüzde 69’unu oluşturdu. İlk el stoklarının erime hızı yine düşük kaldı. İpotekli satış adedi 43.733 ile Ocak ayı seviyesinin hafif üzerine çıktı.

En çok konut satılan iller sıralamasında İstanbul, Ankara, İzmir sıralaması değişmedi.
Yabancılar 4.005 konut aldılar. Ocak’ta 3.907 adet almışlardı. En çok konutu İran, Irak ve Rus vatandaşları aldı.

İlgili link: http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=33877

Tarım ÜFE, Şubat: Tarım-ÜFE 2020 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,56, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 5,65, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10,22 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 20,04 artış gerçekleşti.

Bu rakamlara bakınca her şey normal görünüyor öyle değil mi? Yıllık yüzde 10’luk bir tarım üretici enflasyonu…

Ancak detaylara bakarsak iyi günlerin geride kaldığını söylemek mümkün… Martta yaşanan kur hareketi zaten fiyatlara yukarı baskı yapacak. Ayrıca endeksin geçen yılki seyrine bakarsak Mart ayından itibaren önümüzdeki altı ayda endeksten çıkacak aylık enflasyon toplamı -%2,77…

Bu şu demek: Tarım Üfe’de Ağustos’a kadar fiyatlar yüzde 2,77 düşerse enflasyon oranı aynı kalır. Yoksa yıllık Tarım ÜFE yükselir ki büyük ihtimal yükselecek. Ne kadar yükseleceğini yaşayarak göreceğiz.

Şubattaki artışlar alt gruplar bazında şöyleydi:

İlgili link: http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=33717

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER