A3 Haber

Koronavirüs kâbusu büyüyor: İşte dünya genelindeki son gelişmeler

Koronavirüs kâbusu büyüyor: İşte dünya genelindeki son gelişmeler

Koronavirüs kâbusu büyüyor: İşte dünya genelindeki son gelişmeler
Mart 17
10:55 2020

Dünya genelinde koronavirüs nedeniyle hayat durma noktasına gelirken vaka sayısının da gün geçtikçe artması tedirginlik yaratıyor. Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs salgınının yeni merkez üssünün Avrupa olduğunu açıkladıktan sonra İtalya olmak üzere birçok ülkede virüs kaynaklı can kaybı da giderek artış gösteriyor.

İtalya’da son bir günde koronavirüs sebebiyle 368 kişi daha yaşamını yitirirken ülkedeki toplam ölü sayısı da 2 bin 158’e yükseldi. Ülkedeki toplam vaka sayısı da 28 bine yaklaştı.

Dünya genelinde ölü sayısı (17 Mart 2020 itibariyle) 7 bin 174 olarak açıklanırken vaka sayısı da 183 bine yaklaştı. Enfekte olan yaklaşık 80 bin kişi ise iyileşti.

Türkiye’de vaka sayısı artıyor

Türkiye’de ise henüz can kaybı yaşanmazken vaka sayısının en çok görüldüğü günü geride bıraktı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca 27 kişide daha virüs tespit edildiğini ve toplam vaka sayısının 47’ye çıktığını açıkladı.

Dünya genelinde gelişmeler

Dünya genelinde koronavirüsle (Kovid 19) ilgili son gelişmeler şöyle:

  • Kuzey Amerika ülkesi Kanada ABD vatandaşları hariç ülke sınırlarını tüm yabancı ülkelere kapattığını açıkladı.
  • Güney Amerika ülkelerinden Kolombiya, Kosta Rika sınırlarını yabancı ülkelere kapatırken, ekonomik krizle boğuşan Kanada’da 16 yeni vaka görülünce ülkede karantina ilan edildi.
  • İsviçre hükümeti koronavirüs yayılımını engellemekte başarısız olduğunu açıklayarak olağanüstü hal ilan etti. Ülke, komşularıyla sınır kontrolüne de başlayacağını duyurdu.
  • Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron akşam saatlerinde halka seslenerek ülkede 15 günlük karantina sürecinin başladığını ve bu kurala uymayanların cezalandırılacağını açıkladı. 15 gün süre zarfında sadece market alış verişi ve işe gitmek için dışarı çıkılabileceğini belirten Macron, vatandaşlara evlerinden dışarı çıkmamaları gerektiğini ve koronavirüsle ülke olarak “savaş halinde” olduklarını söyledi.
  • Fransa’da Covid 19 kaynaklı 148 kişi yaşamını yitirirken ülkedeki vaka sayısı 6 bin 600’ü geçti.
  • Avrupa’daki borsalar büyük çöküş yaşadı. İtalya ve İspanya’da kısa vadeli satışlar engellendi.
  • Çin devleti İtalya’nın Milan şehrine uçak göndererek ülkedeki vatandaşlarını yurda getirmek için harekete geçti.
  • İrlanda Başbakanı Leo Varadkar mart ayı sonunda ülkede görülen vaka sayısının 15 bini geçebileceğini duyurdu. Ülkedeki vaka sayısı şu anda 223, ölü sayısı iki.
  • Almanya Ekonomi Bakanı Peter Altmaier, koronavirüs sebebiyle alınacak önlemler ve ekonomik durgunluğun yaşanması halinde yeni bir borç yükünün altına girebileceklerini açıkladı.
  • İsveç, koronavirüs kriziyle ilgili ülkede alınacak önlemler için 30 milyar dolar kaynak ayırdıklarını duyurdu.
  • Finlandiya çarşamba gününden itibaren ülkedeki tüm okulların tatile gireceğini açıkladı.

Virüsün çıkış noktası Vuhan’da yeni vaka sayısında hızlı düşüş

Koronavirüsün ilk kez tespit edildiği Çin’in Vuhan kentinde son 24 saatte sadece beş yeni vaka rapor edildi. Dünya genelinde hastalığa yakalananların sayısı hızla artarken, Vuhan’da iki gün üst üste açıklanan sayılar 10’u geçmedi.

Vuhan’ın bağlı olduğu Hubei eyaletinin diğer kentlerinde ise sekiz gün üst üste yeni vaka görülmedi. Virüs Çin’de üç bin hayata mal oldu.

ABD’de ölü sayısı 41’e çıktı: Ülke çapında acil durum ilan edildi

ABD’de teyit edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayısı bin 700’e yaklaşırken, ölü sayısı ise 41 oldu. Alınan tedbirlerle ilgili Beyaz Saray’da basın açıklaması düzenleyen ABD Başkanı Donald Trump, salgından dolayı “ulusal acil durum” ilan etti.

Fransa’da vaka sayısı arttı

Fransa’da Covid-19 vaka sayısı 6 bin 600’ü geçti. Ülkedeki can kaybı ise 148.

Salgının çıkış noktası Çin’den İtalya’ya yardım eli

80 binden fazla kişinin Covid-19’a yakalandığı Çin, salgından edinilen deneyimle İtalya’ya yardım eli uzatmak için sağlık ekibi gönderdi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER