A3 Haber

Koronavirüse dair en sık sorulan 12 soru 12 yanıt: İşte merak edilenler…

Koronavirüse dair en sık sorulan 12 soru 12 yanıt: İşte merak edilenler…

Koronavirüse dair en sık sorulan 12 soru 12 yanıt: İşte merak edilenler…
Mart 17
13:00 2020

Dünyada tek gündem maddesi koronavirüs… Son verilere göre dünya genelinde 8 bin 160 kişi yaşamını yitirdi. Koronavirüsle enfekte olan kişi sayısı 203 bin 540… Halen tedavi gören hasta sayısı 112 bin 570… Ve iyileşen hasta sayısı 82 bin 813… Türkiye’de ise resmi açıklamaya göre koronavirüs vaka sayısı 98’e yükseldi. Toplumsal, sosyal, ekonomik yaşamda pek çok önlem alındı. İşte koronavirüse dair en sık sorulan sorular ve yanıtları…

1) Koronavirüs nedir, nasıl yayılır, tedavisi var mı? 

Bilim ve Aydınlanma Akademisi (BAA), Çin’den başlayıp dünyaya yayılan koronavirüs salgınına ilişkin bir ön rapor hazırladı. Raporda, virüsün ne olduğu, nasıl yayıldığı, tedavisinin olup olmadığı gibi merak edilen sorulara yanıt veriliyor.

Raporun tamamına buradan ulaşabilirsiniz.

2) Binlerce ölüme neden olan koronavirüs hücrelerimizi nasıl ele geçiriyor?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile ilgili her geçen yeni bir bilgi keşfediliyor. Farklı ülkelerdeki birçok bilim insanı virüs üzerinde çalışmalarını hız kesmeden devam ediyor. Peki koronavirüs hücrelerinizi nasıl ele geçirir? İşte virüsün ilerlemesinin adım adım aşamaları…

Koronavirüsün yapısı, gelişimi ve hücrelerimizi nasıl ele geçirdiğine ilişkin detaylı haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

3) El yıkamak dışında koronavirüsle mücadele için neler yapabiliriz?

Yale Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden İmmünoloji Profesörü Akiko Iwasaki yeni tip koronavirüse karşı alınabilecek tedbirleri sıraladı.

Iwasaki ellerimizi yıkamak dışında alabileceğimiz önlemleri şöyle sıraladı:

“Sabunla ellerimizi yıkamak ve dezenfektan kullanmak haricinde yapabileceğimiz birkaç şey daha var. Mesela en önemli, sosyal güvenli mesafeyi ayarlamak. Kalabalık toplanmalardan ve kalabalık yerlerden uzak durmak. Ofise giderek çalışmak yerine evden çalışabilirseniz ve toplu taşımadan uzak durabilirseniz, bu da yardımcı olacaktır. Ayrıca yaşlı bireyler ve kronik hastalığı olanlar gibi enfeksiyona yatkın kişileri korumak toplumun önceliğini olmalıdır. Kendinize dikkat edin. Bu önlemleri almak sadece sizi değil, başkalarını da hastalıktan koruyacaktır.”

4) Türkiye’de şu anda hangi hastanelerde koronavirüs testi yapılıyor?

Yurttaşlar Sağlık Bakanlığı’nın işaret ettiği belirtilere rastlarlarsa nereye başvuracaklar? Sağlık Bakanlığı, yayınladığı liste ile Türkiye çapında 25 hastanede koronavirüs hastalarının başvurabileceği hastaneleri yayımladı.

İşte o hastanelerin listesine buradan ulaşabilirsiniz.

5) Türkiye’de koronavirüs testi yaptırmak ücretli mi?

Türkiye’de vaka sayısının beşe yükseldiği koronavirüs salgınında yurttaşların tedirginliği sürüyor. Kamuyounda koronavirüs testinin ücretine dair tartışmalar yaşanırken Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, testlerin ücretsiz olduğunu açıkladı. Bu konudaki detaylı haberimize buradan ulaşabilirsiniz.

6) Koronavirüs tespit edilenlere hastanelerde nasıl bir prosedür uygulanıyor?

Hastane ve kliniklerde nasıl bir prosedür uygulandığı kamuoyunda en çok merak edilen sorulardan biri oldu. İşte koronavirüs vakalarına hastanelerde uygulanan prosedürlerin detayları…

Koronavirüs vakalarına, hastanelerde oksijen ve solunum desteği veriliyor. Virüsün bir tedavisi yok. Tedavi altına alınan hastalar virüsün yayılmasını önlemek amacıyla izole ediliyor. Ağır koronavirüs vakalarında ise virüs akciğerlerde iltihaplanmaya yani zatürreye yol açabiliyor. Bu gibi vakalarda hastaya solunum desteği verilmesi gerekiyor. Solunum zorluğu çeken hastalara oksijen veriliyor. En kötü senaryoda da hasta suni solunum cihazına bağlanabiliyor.

Daha hafif koronavirüs vakalarında, örneğin tansiyon sorunu yaşayan hastalarda veya ishalin görüldüğü vakalarda hastaya damar yoluyla serum verilebiliyor. Ağrı kesici de semptomların giderilmesi için kullanılan ilaçlar arasında.

7) Özel sağlık sigortası koronavirüs tedavisini karşılıyor mu?

Türkiye’deki koronavirüs vaka sayısının beşe yükselmesinin ardından kamuoyunda özel sağlık sigortasının koronavirüs tedavisini karşılayıp karşılamadığı tartışması başladı. Özel hastanelerin yetkilendirilmesi durumunda özel sağlık sigortası olanların tedavi masraflarının karşılanıp karşılanmayacağı da bilmeceye dönüştü. Çünkü poliçelerdeki “Salgın hastalık ödenmez” maddesinin küresel mi yoksa yereli mi kastettiği belirsiz.

Konuyla ilgili detaylı haberimizi buradan okuyabilirsiniz…

8) Kağıt ve madeni paradan koronavirüs bulaşır mı?

Kağıt, madeni veya herhangi bir nesne aracılığıyla bulaşıcı olasılığı çok olsa da uzmanlar bunun sıfır risk olduğu anlamına gelmediğini vurguluyor. Bu konuda açıklama yapan Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “yeni tip koronavirüsün madeni para, banknot veya kredi kartı gibi nesnelere dokunarak bulaşma riskinin çok zayıf olduğunu” açıkladı.

Yeni tip koronavirüsün bir nesneye bırakıldıktan sonra hayatta kalma süresi bilimsel olarak tam bilinmiyor. Ancak bilim insanları yüksek nem oranının virüsün hayatta kalma süresini artırabileceği konusunda uyarıyor.

DSÖ her şeye rağmen her saatte en az bir kez 20 saniye boyunca ellerin yıkanması tavsiyesinde bulunuyor.

9) Koronavirüs nedeniyle banka borçları ertelenir mi?

Dünya Sağlık Örgütü’nün koronavirüs salgınını “Pandemi” ilan etmesinin ardından üreticilerin banka borçları ertelenip ertelenmeyeceği tartışılmaya başlandı. Şirketler pandemiyi “mücbir” neden olarak göstererek kredilerinin ertelenmesini sağlayabilir mi? İşte uzman görüşleri… Detaylı haberimizi buradan okuyabilirsiniz…

10) Hamileler için koronavirüs tehlikesi: Virüs anne sütüyle bebeğe geçer mi?

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Hasan Onur Topçu, “Gebeliğinde ‘koronavirüs’ pozitif olan kadınlar korkmamalıdır, plasenta ya da anne sütü yoluyla koronavirüsün bebeğe geçişi henüz belirlenmedi” dedi.

Dünyada enfekte olmuş gebe sayısının şu anda az olduğunu belirten Doç. Dr. Topçu, “Ancak gebeliğinde ‘koronavirüs‘ pozitif olan kadınlar korkmamalıdır; plasenta ya da anne sütü yoluyla koronavirüsün bebeğe geçişi henüz belirlenmedi. En azından anne sütüyle geçmeyeceğini söyleyebiliriz. Ancak annede ‘koronavirüs’ pozitif ise, solunum yoluyla bebeğe geçebilir” diye konuştu.

11) Koronavirüs zamanı spor salonuna gidilebilir mi?

Türkiye’de koronavirüs vakasının tespit edilmesinden ardından yurttaşlardaki panik havası sürüyor. Uzmanlar kalabalık yerlerden uzak durulması gerektiğini belirtirken bu süreçte spor salonlarında değil evde spor yapılması çağrısı yaptı.

Uzmanlar virüsten etkilenmemek için kalabalık ortamlardan uzak durmak gibi belirli uyarılarda bulunurken düzenli spor yapan insanların aklına “Spor salonları ne kadar tehlikeli?” sorusu geldi.

New York Times gazetesinde yer alan bir haberde de spor salonuna üye olan kişilerin kendi hijyen ürünlerini yanlarında taşıması gerektiği belirtildi.

Health dergisine konuşan spor hekimliği doktoru Jordan Meltz, salgın döneminde hareketli kalmanın önemini vurgularken “Hastalarıma her gün hareket etmelerini tavsiye ediyorum. Bu şekilde vücut ve bağışıklık sistemi enfeksiyonlarla savaşmaya hazır olur” dedi.

Uzmanlar, çevredeki insanları tehlikeye atacak semptomlar göstermiyorsa kişilerin önlemlerini alarak spor salonuna gidebileceğini fakat mümkünse en idealinin ev gibi ortamlarda spor yapmak olduğunu aktardı.

12) Sıcak havalar koronavirüs salgınını bitirecek mi?

Bazı uzmanlar sıcak ve nemli havanın virüsün yayılmasını engelleyeceği görüşünde. Peki bu mümkün mü? Harvard Üniversitesi Bulaşıcı Hastalıklar Merkezi uzmanlarından Profesör Marc Lipsitch, soruya “Büyük ihtimalle hayır” yanıtı verdi. Konuya ilişkin detaylı haberimizi buradan okumanız mümkün…

 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER