A3 Haber

İngiltere koronavirüsün yüz binlerce ölümle sonuçlanabileceğini son birkaç günde anladı

İngiltere koronavirüsün yüz binlerce ölümle sonuçlanabileceğini son birkaç günde anladı

İngiltere koronavirüsün yüz binlerce ölümle sonuçlanabileceğini son birkaç günde anladı
Mart 18
12:21 2020

ABD’de yayımlanan BuzzFeedNews sitesinde yayımlanan bir analiz, “İngiltere hükümetinin, koronavirüs salgınının etkisini hafifletme çabalarının bir işe yaramayacağını, salgını bastırma stratejisine geçmek gerektiğini son birkaç günde anladığını” vurguladı. Alex Wickham imzasıyla yayımlanan analizi Ayşen Tekşen’in çevirisiyle paylaşıyoruz.

İngiltere hükümetine danışmanlık yapan bilim insanları, koronavirüsü “bastırmaya” çalışmak için benimsenen yeni bir saldırgan yaklaşımın 18 ay boyunca yürürlükte kalabileceğini söylüyor.

Hükümete danışmanlık yapan uzmanlar ekibinin hazırladığı bir rapora göre, İngiltere koronavirüs salgınının etkisini “hafifletme” çabalarının işe yaramayacağını ve bir salgın “bastırma” stratejisine geçmek gerektiğini ancak “son birkaç günde” anladı.

Imperial College COVID-19 müdahale ekibinin Pazartesi gecesi yayınladığı rapor, hükümetin daha önce izlediği stratejinin –“hafifletme” ve şüpheli vakalar ve onların aile üyelerinden evde tecrit istenmesi ama toplumun geniş kesimlerinde kısıtlamalara gidilmemesi- “yüz binlerce ölümle ve sağlık sistemlerinin (en çok da yoğun bakım ünitelerinin) dolup taşmasıyla” sonuçlanabileceğini gösterdi.

Rapor, “Hafifletme stratejisi salgının yayılmasını ille de durdurmaya değil ama yavaşlatmaya –ağır hastalık riski olanları enfeksiyondan korurken zirveye çıkan sağlık hizmeti talebini azaltmaya odaklanır” derken, geçen hafta Boris Johnson ve baş bilim danışmanı Patrick Vallance’ın özetlediği İngiltere stratejisini yansıtıyordu.

Ama bu yaklaşımın uygulanamaz olduğu anlaşıldı.

Rapor şunu söylüyor: “Vardığımız en önemli sonuç, İngiltere ve ABD sağlık sistemlerinin acil durum taşma kapasitesi sınırlarını defalarca –belki de sekiz kat- aşmadan hafifletme stratejisinin uygulanabilir olmayacağıdır.”

Bu senaryoda, Imperial College ekibi, Britanya’daki ölü sayısını 250 bin olarak tahmin ediyor.

Rapor, İtalya ve Britanya’nın şimdiye dek yaşadığı deneyime dayalı olası yoğun bakım ünitesi ihtiyacıyla ilgili yeni veriler nedeniyle “İngiltere’de bu sonuca ancak son birkaç günde” varıldığını açıklıyor.

Imperial’de bulaşıcı hastalıklar epidemiyolojisi başkanı Profesör Azra Ghani, Pazartesi günkü toplantıda gazetecilere “Sürü bağışıklığının oluşmasını bekliyorduk. Şimdi, bununla başa çıkmanın mümkün olmadığını anlıyoruz” dedi.

Sonuç olarak, -yazarlarının “son haftalarda İngiltere ve diğer ülkelerde politika oluşturmaya bilgi sağladığını” ileri sürdükleri- rapor şunu söylüyor: “Bu nedenle, şu anda uygulanabilir olan tek stratejinin salgın bastırma stratejisi olduğu sonucuna vardık.”

Çinli yetkililerin benimsediği yaklaşım çizgisinde bir bastırma stratejisi “vaka sayısını düşük seviyeye indirerek ve bu durumu süresiz olarak koruyarak salgının gelişimini tersine çevirmeyi amaçlar.”

Bu strateji “tüm nüfusun sosyal mesafe uygulaması, vakaların evde tecridi ve aile üyelerinin ev karantinası şeklinde üç uygulamadan oluşan bir birleşimi” gerektirir ve “okul ve üniversite kapatmalarıyla desteklenmesi gerekebilir.”

Rapor, önümüzdeki bir buçuk yılda İngiltere’de hayatın nasıl olabileceğinin olağandışı bir resmini çizerek “aşı bulunana dek (olasılıkla 18 ay ya da daha geç) bir yoğun müdahale paketinin sürdürülmesi” gerektiğini söylüyor.

Pazartesi akşamüstü, Başbakan İngiliz halkına uygulanan önlemleri ciddi ölçüde sertleştirdi – İngiltere’nin bastırma stratejisine geçişinin işareti.

Boris Johnson, koronavirüsün yayılmasını yavaşlatmak için İngiltere’deki herkesin artık diğer insanlarla “gereksiz temasa” son vermesi; barlar, kulüpler, sinemalar, tiyatrolardan uzak durması gerektiğini açıkladı.

Eğer bir üyesi virüs belirtileri –yeni, sürekli bir öksürük ya da ateş- gösteriyorsa, aileler de 14 gün boyunca birlikte evde kalmaya teşvik edildi.

Johnson, tecritteki birinin “yiyecek ve temel ihtiyaç maddeleri satın almak için bile olsa” evden ayrılmaması ve yalnızca başkalarından güvenli bir uzaklığı korumak şartıyla ev dışında spor yapması gerektiğini söyledi.

Bir hükümet sözcüsünün açıklaması şöyleydi: “Bu çok hızlı değişen bir durum. SAGE (Acil Durumlar İçin Bilimsel Danışma Grubu) en sağlıklı bilimsel tavsiyeyi verebilmek için bir dizi görüş ve kanıttan yararlanıyor ve onları değerlendiriyor. Bu kantların bir bölümü, bazı uzmanlardan gelen en son modelleme verisini içerir. Tüm SAGE tavsiyeleri mevcut en iyi kanıtlarla uyumludur. Diğer kanıtları kısa sürede yayınlayacağız.”

(Çeviri: Ayşen Tekşen) 

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER