A3 Haber

DİSK’ten Cumhurbaşkanı’na ‘kararname’ çağrısı: Toplu işten çıkarmaları yasaklayın!

DİSK’ten Cumhurbaşkanı’na ‘kararname’ çağrısı: Toplu işten çıkarmaları yasaklayın!

DİSK’ten Cumhurbaşkanı’na ‘kararname’ çağrısı: Toplu işten çıkarmaları yasaklayın!
Mart 19
11:54 2020

Türkiye’de yurttaşlar koronavirüs tehdidine rağmen ekmek parası için her gün işinin yolunu tutuyor. Koronavirüsün ekonomiye etkileri işçileri tedirgin ederken, DİSK Cumhurbaşkanı’na kararname çağrısında bulundu. DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, “Her konuda kararname çıkarıyorlar. Asıl kararnameyi toplu işten çıkarmaların yasaklanması için çıkarmaları gerek” dedi.

Çin’in Vuhan kentinde Aralık 2019’da ortaya çıkan ve kısa süre içerisinde 150’den fazla ülkeye yayılan koronavirüs (Covid-19) binlerce insanın yaşamını yitirmesine neden oldu. Dünyada vaka sayısı her geçen gün artarken ülkeler koronavirüse karşı tedbir paketlerini ard ardına açıklamayı sürdürüyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yaptığı açıklamalar doğrultusunda Türkiye’de koronavirüs vaka sayısı 191’e yükselirken iki kişi yaşamını yitirdi. Koronavirüs vakalarının tespit edilmesinin ardından Türkiye’de virüse karşı önlemlerini artırdı. İlkokul, lise, üniversitelerde eğitime ara verilmesi, kamuda birçok çalışan idari izinli sayılması, maçların seyircisiz oynanması  ve eğlence mekanlarının kapatılması gibi pek çok önlem hayata geçirildi.

İşçilerin koronavirüs çaresizliği

Koronavirüs ekonomiye de büyük darbe vuruyor. Küresel piyasalar koronavirüs kriziyle çalkanırken krizin en çok etkilediği kesim işçiler oldu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün gerçekleştirdiği kritik koronavirüs toplantısının ardından koronavirüse karşı alınan önlemleri tek tek sıraladı. Ancak önlem paketindeki maddeler yurttaşları tatmin etmedi. Hala birçok çalışan salgın hastalığa rağmen işsiz kalmamak için fabrikaların yolunu tutuyor. İşverenler destek beklerken işçilerin akıbeti hala belirsizliğini koruyor.

DİSK’ten Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kararname çağrısı

DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, hükumetin koronavirüs tedbirleri kapsamında acilen toplu işten çıkarmaları yasaklaması gerektiğini belirtti.

Memiş Sarı, “Hükûmet acilen toplu işten çıkarmaları yasaklamalı diğer sendikaların da çağrıyı yapmaları gerekiyor. İşverenler her krizi fırsata çeviriyor. Hükumetten destek istiyor ama bir yandan da işçi çıkarıyorlar. Her yere zırt pırt kararname çıkarıyorlar. İşçiler ne olacak?  Esas kararname çıkarmaları gereken konu işçilerdir. Toplu işten çıkarmaları önüne geçecek bir kararname en hızlı şekilde çıkarılması gerek” dedi.

Memiş Sarı, işçinin mağdur edilmemesi gerektiğini vurgularken,”Özel sektördeki fabrikaların iş durdurması gerekiyorsa çalışanlarına ücretli izin vermeli. Emeklilere ve asgari ücretliye de en az bin TL’lik  sosyal denge tazminatı adı altında para vermeleri gerekiyor. İşverenlere de destek verilmeli ancak, işveren işçi çıkartırsa desteğin kesileceğini bilmeli.  İşverenler bir yandan destek isteyecek bir yandan da işçi çıkaracak böyle bir işleyiş olmaz” dedi.

About Author

Ahmet

Ahmet

Related Articles

TÜM HABERLER